Bemutatták az első orosz lopakodó vadászgépet Moszkvában

Szuhoj T-50, orosz lopakodó bemutató repülést végez a MAKS 2011 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai kiállításon
Vágólapra másolva!
Az amerikai Raptorok alternatívájának szánják a Moszkvában szerdán bemutatott Szuhoj T-50-es lopakodót. Az orosz-indiai koprodukcióban fejlesztett gépből a következő tíz évben ezer darabot gyártanak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai F-22 Raptornál olcsóbb lesz majd a még sorozatgyártás előtt álló első orosz lopakodó repülőgép, a Szuhoj T-50, amelyet szerdán mutattak be a moszkvai MAKS légkiállításon. A Szuhoj T-50, amelyet Oroszország együtt fejlesztett Indiával, szerdán repült először nyilvánosan.

A Szuhoj festése, a BBC brit közszolgálati médium jelentése szerint, kifejezetten emlékeztet az F-22-esére. Az orosz lopakodó olyan manőverekre is képes, amelyek elképzelhetetlenek lennének egy korábban gyártott géppel. A tervek szerint a következő tíz évben ezer ilyen gépet gyártanak majd. Kétszáz közülük az indiai hadsereg, kétszáz pedig az orosz légierő tulajdonába kerül. Oroszország a tervek szerint középtávon erre a modellre cserélné a most használt SU-27-eseket.

A Szuhojt eredetileg 2007-ben mutatták volna be, de technikai problémák miatt folyamatosan csúszott a gyártás, a gép végül 2010 januárjában repült először. Az orosz állami média jelentése szerint egy T-50-es gyártása kevesebb mint 100 millió dollárba kerül, a 20 éve repülő amerikai lopakodók költsége eléri a 140 millió dollárt. Oroszország 2010-ben közel 10 milliárd dollárt költött a T-50-esek fejlesztésére.

Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij