Az orosz ellenzék szerint botrányos választáson nyert Putyin jelöltje

Vágólapra másolva!
Elsöprő győzelmet aratott a hétvégi képviselőválasztáson Vlagyimir Putyin szövetségese, Valentyina Matvijenko volt szentpétervári kormányzó, aki így az orosz politika harmadik legfontosabb posztjára emelkedhet. Az ellenzék szerint a politikus csalással szerezte meg a szavazatok 95 százalékát.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 95 százalékát szerezte meg az orosz parlament felsőházának egyik székéért kiírt választáson Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev elnök egyik közeli szövetségese, Valentyina Matvijenko. A politikus előtt így megnyílt az út, hogy az ország harmadik legfontosabb pozícióját, a házelnöki posztot betöltse a parlamenti felsőházban, a Szövetségi Tanácsban. Ha valóban sikerül Matvijenkót kinevezni a Szövetségi Tanács elnökének, akkor ő lesz a legmagasabb posztot betöltő nő Nagy Katalin uralkodása óta - írja a BBC.

Az óriási fölény Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes, ellenzéki vezető szerint egyértelműen arra utal, hogy csalás történt. Matvijenko második kormányzói mandátumának vége előtt Dmitrij Medvegyev elnök biztatására mondott le tisztségéről, hogy a parlamenti felsőház, a Szövetségi Tanács elnöke legyen.

A 62 éves Matvijenko 2003 óta volt Szentpétervár kormányzója. Képviselői kampánya júniusban kezdődött, és sokáig nem is jelentették be, hogy melyik körzetben indul. A volt kormányzót végül egyszerre jelölték a Krasznyenkaja Recska és a Petrovszkij választókörzetekben. Mindkét helyen az utolsó pillanatban került a jelölőlistára, és mindkét helyen rekordrészvétel mellett 90 százalék feletti szavazati arányt ért el. Az őt jelölő Egységes Oroszország Párt - amely a dumában kétharmados többséggel bír, és amelynek elnöke Vlagyimir Putyin -, az utolsó pillanatban még át is szervezte a szavazókörzeteket, ami összezavarhatta a választókat, köztük azokat, akik esetleg nem Matvijenkóra akartak szavazni.

A The Moscow Times című angol nyelvű orosz lap beszámolója szerint a szavazáson bohócok ingyen fagyit kínáltak a választóknak, a szavazóhelyiségek mellett akrobaták mutattak be trükköket, míg bent halomban állt az ingyen pogácsa. A szavazók a helyszínen kérhettek orvosi kivizsgálást, sőt a háziállatokat is ingyen megvizsgálta egy állatorvos. Ingyen jegyeket osztogattak a cirkuszba, koncertre is.

Több orosz lap egybehangzóan megalázónak és szégyenletesnek minősítette a történteket. A Vedomosztyi című újság megállapította: ami történt, az "irányított demokrácia" fő problémája: noha nem volt kétséges, hogy Matvijenko csak nyerhet, nem lehetett kockáztatni, hiszen a politikai döntés már előbb megszületett, és a választások csupán utólagos, technikai igazolásul szolgáltak.