A Tea Party mozgalom vezéralakja nyerte republikánusok iowai próbaszavazását

Vágólapra másolva!
Iowában a Republikánus Párt próbaszavazásán a markánsan konzervatív álláspontot képviselő Michele Bachmann volt a befutó, a népszerűségi versenyt azonban még mindig Mitt Romney volt massachusettsi és Rick Perry texasi kormányzó vezeti.
Vágólapra másolva!

Iowában a Republikánus Párt próbaszavazásán a markánsan konzervatív álláspontot képviselő Michele Bachmann volt a befutó, a népszerűségi versenyt azonban még mindig Mitt Romney volt massachusettsi és Rick Perry texasi kormányzó vezeti.A konzervatív Tea Party mozgalom egyik vezéralakja, Michele Bachmann nyerte helyi idő szerint szombaton Iowa államban az amerikai elnökválasztásra készülő Republikánus Párt próbaszavazását.

A majdani elnökjelöltek közötti, csekély téttel bíró megmérettetésen nem vett részt az elnökjelölti tisztségért eddig hivatalosan versenybe szálló kilenc republikánusból a két jelenlegi legnépszerűbb politikus, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Perry texasi kormányzó. Utóbbi a próbaszavazás napján jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökjelöltségért.

A republikánusok azt a jelöltet keresik, aki Barack Obama elnök kihívója lesz a 2012. novemberi elnökválasztáson. A republikánus elnökjelöltet előválasztások sorozatán választják majd ki, az első ilyen előválasztás jövő februárban lesz.

A próbaszavazás egyetlen lehetséges következménye, hogy az itt látványosan alulmaradóknak gyakran búcsút kell inteniük a további küzdelemtől. Iowában, úgy tűnik, Tim Pawlenty sorsa pecsételődött meg; a minnesotai kormányzó a harmadik helyen végzett, messze leszakadva Bachmann és Ron Paul texasi kongresszusi képviselő mögött.

Bachmann szerint az Egyesült Államok nem engedhet meg magának újabb négy évet Barack Obamával, aki "egyciklusos elnök lesz", mert nem sikerült az elmúlt három évben növekedő pályára állítania a gazdaságot. Az 55 éves volt adóügyi jogász mind fiskális, mind szociális kérdésekben markánsan konzervatív álláspontot képvisel, határozottan ellenzi az abortuszt és az egyneműek házasságát.