Clinton a "korrupcióellenes reformokat" kiemelve köszönti a magyarokat

Vágólapra másolva!
Magyarország számíthat az Egyesült Államokra a demokratikus intézmények védelmében - írta augusztus 20-ai köszöntőjében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Augusztus 20. alkalmából Barack Obama elnök és az Egyesült Államok népe nevében is köszöntötte Magyarországot az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton levelében kiemelte, hogy az Egyesült Államok Magyarország mellett áll a demokratikus intézmények megőrzésére irányuló törekvésben. A külügyminiszter szerint ezzel a magyarok példát állítanak más, a demokráciát építő országoknak is. Clinton kiemeli, hogy Magyarország "jelenleg olyan reformokon dolgozik, amelyek megerősítik a gazdaságot és visszaszorítják a korrupciót".

Az amerikai külügyminiszter felidézte, júniusban Budapestre látogatott, hogy részt vegyen a Lantos Intézet felavatásán, és megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét Magyarország mellett. Kitért arra, hogy a NATO-szövetség mellett erős gazdasági szálak is összekötik a két országot, és az Egyesült Államok és Magyarország közösen dolgozik a demokrácia és az emberi jogok védelmén.

A magyar nemzeti ünnep alkalmából Barack Obama amerikai elnök is köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnököt. Levelében a két ország közötti szoros kulturális kapcsolatokat és a közös demokratikus értékeket emelte ki.

Az augusztus 20-ai állami ünnepre a köztársasági elnöknek több ország vezetője is küld köszöntőt, de a Köztársasági Elnöki Hivatalnak "diplomáciai okokból" nem áll módjában részletes tájékoztatást adni az eddig beérkezett táviratokról.