Októberben tartják a lengyel parlamenti választást

Vágólapra másolva!
Hiába támadta meg több ponton is a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság a választási eljárásról szóló új törvényt, az alkotmánybíróság csak néhány kérdésben adott helyt a kifogásoknak. Az alaptörvénnyel összeegyeztethető változásokat augusztusban hatályba léptető jogszabály alapján Lengyelország október 9-én választ.
Vágólapra másolva!

Október 9-re tűzte ki a lengyel parlamenti választásokat Bronislaw Komorowski államfő. A szavazás már az új, augusztus elsején hatályba lépő, a választási eljárásról szóló törvény szerint fog lezajlani.

A jogszabályt korábban az alkotmánybíróságnál támadta meg a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt, mert szerintük annak több rendelkezése is korlátozza az ellenzék jogait. A lengyel alkotmánybíróság júliusi határozatában alkotmányellenesnek minősítette a párt által is kifogásolt kétnapos választás bevezetését és az óriásplakátok, valamint a televíziós-és rádióreklámok tilalmát a kampányban. A kétnapos szavazás alkotmányellenességét a testület azzal indokolta, hogy a választásoknak az alaptörvény szerint munkaszüneti napra kell esni, a szombat viszont nem az.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek ítélte meg az ellenzéki párt által ugyancsak kifogásolt egymandátumos választókerületek bevezetését a szenátusi választásokon. E szerint egy választókerületben egy képviselőt választanak meg a felsőházba, ami ellen a legfőbb kritika az, hogy nem arányosan reprezentálja a választók akaratát.

A főleg a fogyatékkal élőket érintő, meghatalmazott képviselőn keresztül történő szavazás szintén nem ütközik az alkotmányba. Jogszerű az is, hogy a külföldön élő lengyel állampolgárok levélben adhassák le voksukat - mondta ki a testület. Az alkotmánybíróság ítélete ugyanakkor nem vonatkozik az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra.

A Polgári Platform (PO) vezető kormánypárt legnagyobb riválisa a volt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski által vezetett nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt. A jobboldali liberális PO a 2007-es előrehozott választásokon 41,64 százalékot szerzett és a 8,83 százalékot elért Lengyel Parasztpárttal (PSL) lépett koalícióra. A PiS akkor 32,04 százalékot ért el.

A GfK Polonia közvélemény-kutató szerint idén áprilisra hét százalékpontra zsugorodott a PO és a PiS közti különbség, a PSL pedig nem érné el a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékos küszöböt, ha most lennének a választások.