A líbiai lázadók szerint megölték Kadhafi egyik fiát

A Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, Líbia, polgárháború, líbiiai zavargások
Vágólapra másolva!
Megölték és eltemették Moammer Kadhafi egyik fiát, Hamiszt - közölte a Reuters hírügynökséggel a líbiai lázadók egyik parancsnoka. Hamisz vezette azt a jól felfegyverzett egységet, amely a gyanú szerint foglyokat végzett ki a fővárosban, Tripoliban. A hírt független forrásból egyelőre nem erősítették meg.
Vágólapra másolva!

A líbiai lázadók egyik magas rangú parancsnoka szerint Tripoli közelében egy összecsapásban megölték Moammer Kadhafi megbukott diktátor egyik fiát, Hamiszt - jelentette a Reuters. Al-Mahdi al-Haragi tábornok, a lázadók Tripoliban harcoló erőinek egyik vezetője úgy tudja, Kadhafi fia súlyos sérüléseket szerzett az összecsapásban; kórházba vitték, de belehalt sebeibe, és már el is temették. A tábornok nem közölte, hogy mindez mikor történt.

A Reuters szerint független forrásból eddig nem erősítették meg Hamisz halálát. Egy névtelenséget kérő, a hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő is csak annyit mondott, hogy nem tudják még megerősíteni a hírt, de "megbízható forrásokból" ők is hasonló információkat kaptak Washingtonban.

Hétfőn délelőtt a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Luis Moreno-Ocampo azt mondta a Reutersnek, hogy fontolgatja egy elfogatóparancs kiadását Hamisz ellen. A Human Rights Watch emberjogi szervezet információi szerint ugyanis a férfi vezette a Hamisz Brigád nevű katonai egységet, amely feltehetően számos foglyot kivégzett Tripoliban. A meggyilkolt foglyok holttestét egy raktárban találták meg. Hamisz katonái a líbiai hadsereg legjobban felfegyverzett kommandósai közé tartoztak, és fontos szerepet játszottak a lázadók elleni küzdelemben.

A hágai bíróság már korábban kiadott elfogatóparancsokat Moammer Kadhafi, illetve egyik fia, Szeif al-Iszlám ellen, valamint a líbiai titkosszolgálat egykori vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. Mindannyiukat emberiség elleni bűntettekkel gyanúsítják.

A Reuters szerint az idén már kétszer közölték líbiai források, hogy Hamisz halott. Mindkét esetben a férfi a líbiai állami televízióban személyesen cáfolta a halálhírét.

Hétfőn Kadhafi három gyermeke - Aisa nevű lánya, Hannibal és Mohamed nevű fia -, valamint felesége átlépték az algériai határt. A bukott vezető és két másik fia, Szeif al-Iszlám és Szaadi feltehetően még Líbiában tartózkodnak, Tripolitól mintegy 100 kilométerre. Minderről itt olvashat bővebben.