A lázadók a ramadán végéig meg akarják dönteni Kadhafi rezsimjét

Vágólapra másolva!
A Líbia keleti részét ellenőrző felkelők már Tripoli bevételéről, új választásokról és új alkotmányról beszélnek. Moammer Kadhafi líbiai vezető eközben dél-afrikai utat tervez - állítólag azért, hogy kezeltesse magát.
Vágólapra másolva!

Már a Moammer Kadhafi utáni időszak feladatairól nyilatkozott egy sajtótájékoztatón Musztafa Abdul-Dzsalil, a líbiai ellenzék által felállított Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője - írta a Daily Telegraph című brit lap internetes oldala. Ez a testület tölti be tulajdonképpen a kormány szerepét a felkelők által ellenőrzött keleti országrészben. Musztafa Abdul-Dzsalil szerint nagyjából nyolc hónapos átmeneti időszakra lesz szükség, amíg a líbiaiak eljuthatnak oda, hogy nemzetgyűlést válasszanak. Az ország új alkotmányáról pedig húsz hónap után tarthatnak népszavazást.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács nemzetközi támogatói szeretnék tudni, hogy milyen világos menetrend alapján zajlik majd az ország demokratikus átalakulása, és hogyan lehet elkerülni, hogy Líbia káoszba süllyedjen.

Az elmúlt napokban a Kadhafi csapatai ellen küzdő lázadóknak sikerült előrenyomulniuk a kormányerők központjáig, Tripoliig és Szirtig. Mivel ellenőrzik a fővárosba vezető fő útvonalakat, nem gondolják úgy, hogy engedményeket kellene tenniük Kadhafinak. A felkelők párizsi nagykövete kijelentette, hogy reményeik szerint a ramadán végéig, vagyis két hét múlva legyőzik a Kadhafihoz hű erőket.

Az elmúlt napok legfontosabb sikere, hogy ellenőrzésük alá vonták a Földközi-tenger partján fekvő kulcsfontosságú nyugat-líbiai várost, Záviját, amelynek kikötője és olajfinomítója is van.

Mindeközben az as-Sark al-Auszat című arab napilap azt írta, hogy Dél-Afrikába utazna a lázadók által mind jobban szorongatott Moammer el-Kadhafi. Besir Száleh, Kadhafi kabinetfőnöke úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi beteg, és az országot azért akarja elhagyni, hogy kezeltesse magát. A napilap értesülései szerint Kadhafi azt kérte Jacob Zuma dél-afrikai elnöktől, hogy fogadja be őt és családját. A líbiai vezető állítólag magas beosztású francia és brit tisztviselőkkel is felvette a kapcsolatot, hogy szavatolják számára a biztonságos kiutazást.