A Katrina után New Orleansban lövöldöző rendőrökről dönt az esküdtszék

Vágólapra másolva!
Öt jelenlegi és volt, New Orleansban szolgáló rendőrtiszt ügyében dönt az esküdtszék az Egyesült Államokban. Azzal vádolják őket, hogy indok nélkül lőttek emberekre a Katrina hurrikán pusztítása után a város egyik hídján. A lövöldözésben ketten meghaltak, négyen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Többhetes bírósági tárgyalás után az esküdtszék kezébe került annak az öt jelenlegi és volt amerikai rendőrtisztnek a sorsa, akiket azzal vádolnak, hogy napokkal a Katrina hurrikán pusztítása után szándékosan lövöldöztek emberekre New Orleansban.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy a rendőrök fellépése 2005. szeptember 5-én nem volt indokolt, és figyelmeztetés nélkül lőttek fegyvertelen emberekre, kettőt közülük megöltek, négyet megsebesítettek. A vád szerint később meghamisították a jelentéseket.

A védők szerint a rendőrök a rájuk nyitott tűzre válaszoltak, és joggal gondolták, hogy életveszélyben vannak. Hangsúlyozták, hogy szörnyű körülmények között kellett dolgozniuk, és arra kérték az esküdtszéket, vegye figyelembe, hogy a Katrina hurrikán pusztítása után milyen stresszes helyzetekben látták el feladataikat a rendőrök.

Az esküdtszék szerdán ül össze, hogy döntsön a rendőrök ügyében. A tárgyaláson csaknem hatvan tanút hallgattak meg. A Katrina pusztítása után a rendőröknek nemcsak az árvízzel, hanem a fosztogatással és a holttestek felkutatásával is meg kellett küzdeniük. Többen közülük öngyilkosok lettek, vagy dezertáltak.