Visszatért Venezuelába kubai gyógykezeléséről Hugo Chávez

Vágólapra másolva!
A venezuelai nemzeti ünnep előtt egy nappal visszatért az országba Hugo Chávez. Az államfő Kubában kapott orvosi kezelést. Régi barátja, Fidel Castro volt kubai vezető szerint a "beteg megvívta a döntő ütközetet".
Vágólapra másolva!

Visszatért hazájába a betegeskedő Hugo Chávez venezuelai elnök, aki előzőleg Kubában rákellenes orvosi kezelést kapott. A venezuelai televízió képes beszámolója szerint Chávezt a Caracas repülőterén kormányának miniszterei fogadták. A csatorna azt is bemutatta, amint Chávez (még Havannában) búcsút intett Fidel Castro volt kubai vezetőnek.

A radikális dél-amerikai baloldali államfők vezéralakjának számító, 56 éves Chávezen három hete Kubában medenceműtétet hajtottak végre egy tályog miatt. Chávez a múlt héten elismerte, hogy daganatos betegségben szenved, de azt nem hozta nyilvánosságra, hogy annak milyen fajtájában.

Fidel Castro a kubai kormány honlapján közzétett írásában elárulta, hogy Cháveznek a daganatos betegség diagnosztizálása után még radikálisabb műtétre és további kezelésre volt szüksége, de már sokkal jobban érzi magát. "A beteg megvívta a döntő ütközetet, amely őt is és Venezuelát is döntő győzelemre vezeti" - jósolta Castro Chávez felgyógyulását.

Az írás mellé fényképeket is mellékeltek Castróról és Chávezről, amelyeken a két politikus egy szobában kék-fehér melegítőben ül, beszélget és dokumentumokat olvas. A venezuelai ellenzék távozásra szólította fel Chávezt, venezuelai tisztségviselők viszont közölték, az elnököt továbbra is szorosan bevonják a kormányzati döntéshozatalba.

Chávez hivatalos Twitter-oldalán köszöntötte "szeretett népét", és közölte, hogy visszatért, és nagyon boldog. Venezuela kedden ünnepeli függetlenségének kétszázadik évfordulóját. Az elnök azonban nem fog részt venni az ünnepségeken, valószínűleg az elnöki palotából kíséri figyelemmel a felvonulásokat - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.