Új parancsnoka van az afganisztáni nemzetközi haderőnek

Vágólapra másolva!
Átadta az afganisztáni NATO-erők parancsnoki posztját az amerikai David Petraeus tábornok John Allen amerikai tábornoknak hétfőn Kabulban. Petraeus a CIA igazgatója lesz, Allen feladata többek között az lesz, hogy levezényelje az Afganisztánban tartózkodó külföldi haderők kivonását.
Vágólapra másolva!

A NATO vezette nemzetközi haderő parancsnoka, David Petraeus tábornok hétfőn Kabulban hivatalosan átadta a parancsnokságot az új főparancsnoknak, John Allen amerikai tábornoknak.

David Petraeus hazatér az Egyesült Államokba; az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója lesz. Az ünnepélyes átadás-átvételt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kabuli főhadiszállásán tartották szigorú biztonsági intézkedések mellett. John Allen, az új parancsnok, eddig az amerikai Középső Parancsnokság vezetője volt.

Afganisztánban megkezdődött a nagyjából 130 ezer fős külföldi haderő létszámának csökkentése - jövő nyárig 30 ezer amerikai katonát vonnak ki az ázsiai országból -, és ezzel párhuzamosan a biztonsági feladatok átadása az afgán katonaságnak és rendőrségnek.

A folyamat nagyjából 2014 végéig zajlana le a tervek szerint, ugyanakkor sok szakértő kétli, hogy az afgán biztonsági erők képesek önállóan fenntartani a rendet a kormányellenes lázadás sújtotta koldusszegény országban.

Megölték Karzai egyik tanácsadóját

Petraeus néhány órával az után adta át a parancsnokságot, hogy két merénylő vasárnap este megölte Hamid Karzai afgán elnök egyik tanácsadóját. A támadók - akik legalább ketten voltak, és robbanómellényt viseltek - berontottak Dzsán Mohammad Hán házába, tűzharcba keveredtek testőreivel, és lelőtték a házigazdát és vendégét, Mohammad Asim Vatanval képviselőt - közölte a védelmi minisztérium és rendőrségi tisztségviselők.

A tálibok az utóbbi időben több magas rangú afgán vezetőt gyilkoltak meg. Kedden ölték meg Kandahárban az afgán elnök egyik öccsét, bizalmasát, törzsi vezetőt, Dél-Afganisztán egyik legbefolyásosabb emberét, Ahmed Váli Karzait.