Orosz utasszállító hajtott végre kényszerleszállást egy szibériai folyón

Antonov An-24, Sibaviatrans, repülőgép-szerencsétlenség,
Vágólapra másolva!
A szibériai Ob folyón hajtott végre kényszerleszállást egy orosz utasszállító repülő, miután a gép egyik motorja kigyulladt. A folyóba csapódó gépen legalább heten meghaltak, de a pilótának sikerült a repülőt úgy letennie, hogy a becsapódás után sem süllyedt el, így több tucat utas élte túl a tragédiát.
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállást hajtott végre a Kelet-Szibériában található Ob folyón egy orosz utasszállító repülőgép - jelentették orosz hírügynökségek. A Russia Today orosz televízió szerint a gépnek kigyulladt az egyik motorja, ezért a pilóta a folyón próbált landolni, a repülő azonban becsapódáskor összeroncsolódott.

A balesetben legalább hét ember meghalt, és több utas eltűnt. A sikeres kényszerleszállásnak köszönhetően a gép mégis fennmaradt a folyó vizén, és 29 túlélőt sikerült kimenteni belőle. A túlélők között két gyerek is van: az utasok közül hárman súlyos sérüléseket szenvedtek - írja honlapján a Russia Today az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumára hivatkozva.

A sérülteket kórházba szállították. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség kórházi forrásokból úgy tudja, hogy ott már "nem várnak további áldozatokat", más források szerint azonban a becsapódás helyszínén továbbra is kutatnak túlélők és áldozatok után. A helyszínen mintegy 20 mentő dolgozik helikopterekről és csónakokról. A beszámolók szerint az Antonov An-24 típusú gépen 33 vagy 36 ember tartózkodott. A Russia Today szerint a részben "megsemmisült" repülőgép roncsa továbbra is a folyón úszik, és várhatóan a mentőakció végén fogják elvontatni.

Az Antonov An-24 típusú, kétmotoros utasszállítót az 1950-es években tervezték rövid- és középtávú utakra. A gépeken általában 3-6 fős személyzet szolgál, és legfeljebb 48 utast tud szállítani. A típusból a Russia Today szerint mintegy 1000 darabot gyártottak, amelyekből 300 ma is üzemben van.