Műszaki hiba miatt tért vissza Varsóba egy lengyel kormánygép

Vágólapra másolva!
Tizenhárom tisztségviselő utazott azon a lengyel kormánygépen, amelynek műszaki hiba miatt kellett visszatérnie Varsóba. A lengyel küldöttség végül egy másik géppel érkezett meg Kijevbe. A lengyel kormányflotta repülőgépeivel az elmúlt két évtizedben már több baleset történt.
Vágólapra másolva!

Műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia Varsóba hétfőn egy Kijevbe tartó, magas rangú lengyel tisztségviselőket szállító lengyel kormánygépnek. Ukrán médiajelentésekre hivatkozva a PAP lengyel hírügynökség azt írta, hogy az orosz gyártmányú Jak-40-es repülőgép fedélzetén 13 tisztségviselő utazott, köztük Jacek Michalowski, a lengyel elnöki hivatal vezetője, Jaromir Sokolowski, a hivatal külpolitikai ügyekben illetékes minisztere, valamint Krzysztof Kunert, a Vértanúsági és Harci Emlékhelyeket Gondozó Tanács titkára. A delegáció végül jelentős késéssel, egy másik gép fedélzetén érkezett meg Kijevbe. A jelentést megerősítette a lengyel elnöki hivatal sajtóosztálya.

A lengyel küldöttség Bronislaw Komorowski lengyel és Viktor Janukovics ukrán elnök augusztus végére tervezett találkozójának előkészítésére utazott Kijevbe. A két államfő a tervek szerint megemlékezik a második világháború idején és utána lengyel, illetve ukrán civilekkel szemben a másik fél által elkövetett háborús bűncselekmények áldozatairól.

A lengyel kormányflotta nyolc darab Jak-40-es és két Tu-154-es repülőgépével, valamint Mi-8-as helikoptereivel az elmúlt két évtizedben már több baleset történt. A legsúlyosabb az egyik Tu-154-es 2010. április 10-én Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófája volt, amelyben 96-an veszítették életüket, köztük Lech Kaczynski akkori lengyel államfő.