Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Letartóztatták a lehallgatási botrányba keveredett brit bulvárlap szerkesztőjét

Vágólapra másolva!
Korrupció és lehallgatás vádjával letartóztatta a brit rendőrség a News of the World egyik szerkesztőjét, aki a gyanú szerint érintett lehet a bulvárlap lehallgatási botrányában.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták a meggyilkolt brit tinilány telefonját feltörő brit bulvárlap egyik szerkesztőjét, a vád korrupció és lehallgatás Andy Coulson ellen - írja a BBC brit közszolgálati médium. Coulson, aki korábban a brit miniszterelnök David Cameron sajtófőnöke volt tagadta, hogy tudott volna a lehallgatásokról, amikor a News of the World szerkesztője volt.

Coulson volt a NoW egyik szerkesztője a lehallgatások idején, és több újságíró vallomása szerint személyesen ő adott utasítást a lehallgatásokra. A szerkesztő, aki 2007-ben távozott a laptól, tagadta a vádakat: idén januárban a miniszterelnök is védelmébe vette, január végén mégis lemondott kormányzati beosztásáról.

Csütörtökön a lapot kiadó News International elnöke bejelentette, hogy a vasárnapi lesz az utolsó száma a News of the Worldnek. A szerkesztőséghez írt levelében James Murdoch, a médiamágnás Rupert Murdoch fia közölte, hogy a lehallgatási botrány beszennyezte a lapot, ezért nincs helye a médiavállalatban. James Murdoch azt is elmondta, hogy az utolsó szám összes bevételét jótékonysági célra fordítják.

A News of the World a világ és Nagy-Britannia legnagyobb példányszámú bulvárlapja, amely 168 éve jelent meg először. A Guardian brit napilap saját nyomozására és rendőrségi adatokra hivatkozva hétfőn számolt be arról, hogy a NoW vélhetően feltörte a kilenc éve meggyilkolt Milly Dowler telefonját is.

A 13 éves lány 2002 márciusában nyom nélkül tűnt el, és családtagjai eltűnése után telefonján próbálták elérni: a gyanú szerint a lap munkatársai magándetektívek segítségével lehallgatták a családtagok telefonját, majd az eltűnt - akkor már halott - lány mobiljának üzenetrögzítőjébe is bejutottak, hogy megismerjék a kétségbeesett rokonok által hagyott üzeneteket.

Az újság akkori akciójával - a lap munkatársai törölték a lány betelt postafiókját, hogy a készülék további hangüzeneteket rögzíthessen - félrevezették a hatóságokat, akik azt hitték, hogy a lány él, és ő törli az üzeneteit.

Cameron undorítónak nevezte az újságot

David Cameron brit miniszterelnök undorítónak nevezte szerdán a News of the World brit bulvárlapot, miután felmerült a gyanú, hogy a lap munkatársai egy meggyilkolt tinilány telefonját lehallgatták, hogy információkhoz jussanak a bűncselekményről. A lap lehallgatási botránya évek óta dagad, a gyanú szerint több ezer brit híresség telefonjáról hallgattak le üzeneteket.

Közben a sajtószabályozás felülvizsgálatát tervezi a brit kormány a sajtóbotrány nyomán. David Cameron pénteki rendkívüli sajtóértekezletén közölte: valószínűleg még a nyáron független testület jön létre "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára.

Cameron szerint a demokrácia "létfontosságú eleme" a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy "a sajtó a törvények felett áll".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről