Lemondott az olasz igazságügyi miniszter, Berlusconi kiszemelt utódja

Vágólapra másolva!
Összeférhetetlenségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról Angelino Alfano olasz igazságügyi miniszter, akit júliusban választottak meg a jelenlegi kormánypárt főtitkárává, hogy a választásokra újjászervezze a pártot. Alfanót Silvio Berlusconi jelenlegi olasz miniszterelnök többször is lehetséges utódjaként emlegette.
Vágólapra másolva!

Lemondott szerdán Angelino Alfano olasz igazságügyi miniszter, akit Silvio Berlusconi miniszterelnök többször is lehetséges utódjaként emlegetett. Az olasz köztársasági elnök elfogadta Alfano lemondását és Nitto Francesco Palma kinevezését a helyére.

A negyvenéves Alfano azzal indokolta a döntését, hogy a minisztersége összeférhetetlen a Szabadság Népe (PdL) párt főtitkári tisztségével. Erre a posztra július elsején választották meg azzal a feladattal, hogy szervezze újjá a májusi helyhatósági választáson súlyos veszteségeket elkönyvelő pártot.

Miniszterként Alfanót az a vád érte, hogy olyan igazságügyi reformot vezetett be, amelyet Berlusconi személyére szabott azzal a céllal, hogy a kormányfő ki tudjon bújni a felelősségre vonás alól a korrupciógyanús ügyeiben.

A miniszterelnök már eldöntötte, hogy nem indul a 2013-as választáson, és többször is fölvetette, hogy a párt Alfanót jelölje helyette a posztra.