Késekkel és botokkal támadtak a kormányellenes tüntetőkre a kairóiak

Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz ember megsebesült szombaton Kairóban, amikor a keleti városrészben helyi lakosok rátámadtak az Egyiptomot irányító katonai vezetés ellen tüntetőkre.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint nagyjából tízezer tiltakozó a védelmi minisztérium épületéhez akart vonulni szombat este Kairóban, hogy ott tüntessen a katonai kormányzat ellen, amely azóta áll az észak-afrikai arab ország élén, hogy februárban a népharag megdöntötte Hoszni Mubarak elnök uralmát.

Útközben azonban katonák állták útjukat, és könnygázzal, valamint a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel próbálták szétoszlatni a tömeget. Nem sokkal később a környék lakói késekkel és botokkal támadtak a tüntetőkre, azok utcaköveket hajigáltak rájuk, az összecsapásban 230 ember szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket, 39 embert kórházba szállítottak.

Az egyiptomi főváros központjában, a Tahrír téren tüntetők hetek óta követelik a katonai kormányzattól a hadsereg és a rendőrség megreformálását és azt, hogy vonják felelősségre a Mubarak-rezsim azon tisztségviselőit, akik felelősek a január-februári tiltakozások során megölt csaknem 900 tüntető haláláért. Eddig mindössze egy, alacsonyabb rangú rendőrt ítéltek el a távollétében.