Katonákat vettek őrizetbe Guineában az elnöki palota megtámadása után

Vágólapra másolva!
A guineai elnök palotája elleni támadás után több katonát is őrizetbe vettek. A letartóztatottak többsége a korábbi átmeneti rezsim vezetőjéhez és a katonai junta irányítójához köthető.
Vágólapra másolva!

Harminchét katonát vettek őrizetbe Guineában azt követően, hogy a keddre virradó éjjel tűzharc tört ki Alpha Condé elnök conakryi palotájánál, és rakétatalálat érte az épületet. A letartóztatottak többsége a korábbi átmeneti rezsim vezetőjéhez, Sékouba Konaté tábornokhoz, valamint a katonai juntát 2008 és 2009 között irányító Moussa Dadis Camarához köthető. A katonákat jelenleg a nemzeti csendőrség conakryi központjában tartják fogva - mondta egy név nélkül nyilatkozó katonai forrás.

A tűzharc néhány hónappal az elnök decemberi beiktatása után tört ki. Alpha Condé a nyugat-afrikai ország első demokratikusan megválasztott államfője, nevéhez fűződik a biztonsági és védelmi szektor átalakítása.

Guineában - ahol korábban több katonai puccs történt - tavaly novemberben tartották az első szabad választásokat, fél évszázaddal az után, hogy az ország függetlenné vált Franciaországtól. A választás győztese Alpha Condé lett, de a főváros nem sokkal ez után etnikai zavargások színtere lett. Az elnök támogatói - akik Condéhoz hasonlóan a malinke etnikumhoz tartoznak - csaptak össze a választáson vesztes Cellou Dalein Diallót támogató fulbékkal.