"Jobb lett volna, ha magát öli meg" - interjút adott a tömeggyilkos apja

Kép leírása: Norvégia, merénylet, terrorizmus, a bíróságra szállítják Anders Behring Breiviket, a atámadássorozat elkövetőjét
Vágólapra másolva!
Soha többet nem akarja látni a fiát a norvég tömeggyilkos apja. Jens Breivik szerint a fiának mentális problémái lehetnek, és jobb lett volna, ha a sok ártatlan ember helyett inkább magát öli meg.
Vágólapra másolva!

Apja szerint inkább magát kellett volna megölje a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik - írja a CNN azt az interjút idézve, amit a norvég közszolgálati csatorna, a TV2 készített a gyilkos apjával. "A legsötétebb pillanataimban azt gondolom, bárcsak inkább magát ölte volna meg ahelyett a sok ember helyett" - mondta Jens Breivik.

Az apa arról is beszélt, hogy szerinte a fiának mentális problémája van. "Nincs más lehetőség arra, hogy megmagyarázzuk, amit tett. Egy normális ember soha nem csinálna ilyet" - mondta. Az apával franciaországi otthonában készítettek interjút, és azt mondta, nem fogja meglátogatni a fiát. "Soha többet nem akarok vele találkozni" - mondta a TV2-nek.

Az interjú során Breivik apja üzent az áldozatoknak is. "Szeretném kifejezni, milyen felfoghatatlan bánatot és kétségbeesést érzek a történtek miatt. Gyakran gondolok arra, milyen szörnyű lehetett ez azoknak, akiket érintett. Bárcsak tehetnék értük valamit - de itt vagyok, tehetetlenül" - mondta az apa.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban a kormány székházánál, majd Oslo közelében, Utöya szigetén a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában Breivik tüzet nyitott a fiatalokra. A támadásokban összesen 76 embert ölt meg. A férfi, aki naplójában a magyar történelmet is emlegette, hétfőn tett vallomást a bíróságon (erről itt olvashat). Tettét beismerte. A norvégiai merényletről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.

A berlini Tagesspiegel című napilap a Verdens Gang című norvég lapra hivatkozva azt írja, hogy az apa semmit nem tudott fia szélsőjobboldali érdeklődéséről. Jens Breivik nem sokkal fia születése után elvált feleségétől és elmondása szerint 1995 óta nem tartotta a kapcsolatot fiával.