Harmadával nőtt a kalóztámadások száma a világ tengerein

Vágólapra másolva!
Az első félévben harmadával nőtt a kalóztámadások száma a világban 2010 első feléhez képest, a növekedés a szomáliai kalózok aktivitásának köszönhető. A kalózok kevésbé hatékonyak, mint egy éve, csak 21 hajót foglaltak el.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, több mint harmadával nőtt a világ tengerein elkövetett kalóztámadások száma 2011 első felében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - derült ki a Nemzetközi tengerhajózási hivatal csütörtökön közzétett jelentéséből. Összesen 266 kalóztámadást jegyeztek föl 2011 első hat hónapjában, ez 36 százalékos növekedést jelent a 2010 január-júniusi időszakhoz képest.

A támadások több mint 60 százalékát szomáliai kalózok számlájára írják. Ez is növekedést jelent, mert tavaly az első fél évben elkövetett nem egészen kétszáz kalóztámadásból még csak nagyjából minden másodikat követtek el szomáliai bűnbandák. A hatékonyságuk ugyanakkor csökkent, idén 21 hajót kerítettek a hatalmukba a tavalyi 27-tel szemben.

A szomáliai kalózok dollármilliókat szednek be váltságdíjként az általuk az Indiai-óceánon és az Ádeni-öbölben elfogott hajókért, noha több ország haditengerészete is hajókat küldött a térségbe, hogy ezeket az akciókat megakadályozza. Legutóbb 12 millió dolláros váltságdíj fejében engedtek el egy kuvaiti tartályhajót júniusban.

A banditák a jelentés szerint egyre inkább jól felszereltek; öt éve még csak késekkel voltak felfegyverkezve, ma már mindegyiküknél automata fegyver van, sőt nemrégiben a jemeni Áden kikötővárosától alig 30 kilométernyire rakétagránátot lőttek ki egy óriási tankerre, amely 141 ezer tonna kőolajat szállított. Június végén 20 hajó és összesen 420 túsz volt a szomáliai kalózok fogságában. A banditák több millió dolláros váltságdíjat követelnek a foglyok elengedése és a hajók visszaszolgáltatása fejében.

Veszélyes még Benin és Nigéria is

Romlott a helyzet idén az első fél évben a nyugat-afrikai Benin partjainál is, ahol idén március óta 12 tankert ért támadás, miközben tavaly még egyet sem. Veszélyesek Nigéria területi vizei is, itt 17 kalóztámadást jegyeztek föl, igaz, ezek közül egyelőre csak minden harmadiknak a megtörténtét sikerült az IMB-nek megerősítenie minden kétséget kizáróan.

A harmadik olyan térség, ahol a hajók különösen ki vannak téve kalóztámadásoknak, a Szingapúr és Indonézia között elterülő Malaka-szoros és térsége; az év első hat hónapjában összesen félszáz kalóztámadást jelentettek a szorosból, továbbá indonéziai, malajziai területi vizekről és a Dél-Kínai tengerről.