Hamis oltási programmal próbált DNS-mintát szerezni Bin Ladentől a CIA

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden feltételezett pakisztáni lakóhelyén szervezett oltási programot a CIA, hónapokkal annak likvidálása előtt. Az így megszerzett DNS-mintával szerették volna igazolni, hogy valóban az al-Kaida vezetője lakik a pakisztáni Abbottabad egyik házában. A mintát végül nem sikerült megszerezni, de a programot irányító orvos már a pakisztáni hatóságok őrizetében van.
Vágólapra másolva!

Hamis oltási programot szervezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) néhány hónappal ezelőtt abban a pakisztáni városban, ahol gyanúja szerint Oszama bin Laden al-Kaida-vezér családjával lakott. A programmal az volt a célja a CIA-nak, hogy annak leple alatt, feltételezése igazolására megszerezze a szóban forgó családfő DNS-mintáját - írja a New York Times amerikai napilap internetes oldala.

Az oltóprogram irányításával megbízott orvos több alkalommal is be tudott jutni az abbotabádi házba, de egy alkalommal sem találkozott Oszama bin Ladennel, és nem sikerült annak családtagjaitól sem mintát szereznie - írja a lap egy közelebbről meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A New York Times írása szerint így a CIA Bin Laden megölésének pillanatáig nem volt száz százalékig biztos abban, hogy ő él a házban. A CIA egylőre nem kommentálta az értesülést, melyről elsőként a brit Guardian című napilap számolt be.

Az oltóprogramot irányító orvost, Sakil Afridit a pakisztáni hatóságok a május 2-i kommadósakció után letartóztatták és azóta is fogva tartják, mert azzal vádolják, hogy az Egyesült Államoknak kémkedett. A terroristavezér likvidálását célzó műveletet az USA titokban tartotta Pakisztán előtt, ami további feszültséghez vezetett a két ország kapcsolatában. Bin Laden már évek óta Abbotabádban élt, és ebből az amerikai vezetés arra jutott, hogy a pakisztáni hatóságok tudtak erről.