Gyorsabb urándúsító centrifugákat telepít Irán

Vágólapra másolva!
Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget is tájékoztatta arról, hogy megkezdte az új urándúsító centrifugák telepítését. Ezek a jelenleg üzemelőknél ötször-hatszor gyorsabban képesek az urán dúsítására.
Vágólapra másolva!

Irán újabb, gyorsabb urándúsító centrifugák telepítését kezdte meg. A teheráni külügyminisztérium erről tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) is. Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő azt mondta, az új centrifugák telepítése megszilárdítja az iszlám köztársaság nukleáris téren elért sikereit.

Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hat határozata és komoly nemzetközi büntetőintézkedések sújtják vitatott nukleáris tevékenysége, egyebek közt urándúsítási politikája miatt. A nyugati nagyhatalmak ugyanis a sorozatos teheráni cáfolatok ellenére azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül.

Iránnak jelenleg mintegy nyolcezer első generációs centrifugája van az ország középső részén fekvő Natanzban működő üzemben, amely eddig több mint négy tonna gyengén dúsított (3,5 százalékos) uránt állított elő a NAÜ adatai szerint.

Az iráni vezetők az elmúlt évben több alkalommal is bejelentették, hogy új generációs centrifugák beállításán dolgoznak, amelyek a jelenleg üzemelőknél ötször-hatszor gyorsabban képesek az urándúsításra. Mehmanparaszt nem közölte, hová telepítik az új generációs centrifugákat, sem azt, hogy gyengén vagy magas fokon dúsított uránt készülnek velük előállítani.

Ferejdun Abbászi-Daváni, az iráni atomprogram vezetője júniusban jelentette be, hogy Irán 20 százalékkal megnöveli a 20 százalékosra dúsított urán előállítását, és a termelést a Teherántól 150 kilométerre délre fekvő Kom város melletti Fordóba helyezik át. Az ottani atomlétesítmény építésének 2009-es felfedezése súlyos válságot robbantott ki Irán és a nemzetközi közösség között, aminek következtében 2010 júliusában megszigorították az Irán elleni gazdasági és politikai szankciókat.

A NAÜ a legutóbbi felülvizsgálat végén, májusban közölte, hogy az iráni vezetők által bejelentett új centrifugákat még nem telepítették sem Natanzban, sem Fordóban. Washington és több európai hatalom provokációnak minősítette Abbászi-Daváni bejelentését, hogy felgyorsítják a magas fokon dúsított urán gyártását.

Irán kitart amellett, hogy a teheráni orvosi, illetve más, tervezett kutatóreaktorok ellátásához van szüksége a nukleáris fűtőanyagra. A NAÜ 2008 óta azonban úgy véli, hogy az iráni atomprogramnak titkos részei is vannak, ami tovább növeli a nyugati nagyhatalmak gyanakvását.