Erőszak kísérlete miatt feljelenti Strauss-Kahnt egy francia újságírónő

Vágólapra másolva!
Egy francia újságírónő egy 2003-ban történt szexuális jellegű bántalmazás miatt feljelentést tesz Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen - mondta az újságíró ügyvédje a L'Express című francia lapnak. A nő korábban már beszélt nyilvánosan az állítólagos erőszakoskodásról, de akkor a nő anyja, aki szocialista politikus, lebeszélte a feljelentésről. Strauss-Kahn párizsi ügyvédjei közölték, hogy rágalmazás miatt beperlik az újságírónőt.
Vágólapra másolva!

"Tristane Banon július 5-én, kedden erőszak kísérlete miatt panaszt tesz Dominique Strauss-Kahn ellen Párizsban" - közölte David Koubbi a L'Express című politikai hetilap honlapján megjelent interjúban. Az ügyvéd szerint a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője 2003 februárjában egy interjú készítése közben erőszakoskodott védencével.

Az ügyvéd szerint a történtek nem minősülhetnek szexuális zaklatásnak, ezért erőszak kísérlete miatt tesz feljelentést az újságírónő. A 31 éves Tristane Banon 2007-ben egy televíziós műsorban már beszélt arról, hogy a politikus egy interjú alkalmával erőszakoskodott vele, ám a felvételen akkor kisípolták Strauss-Kahn nevét. Banon arról beszélt az adásban, hogy a politikussal egy szinte teljesen üres lakásban találkozott. Onnan pedig csak dulakodás árán tudott elszabadulni, miután a férfi "kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta kinyitni a farmerját". Annak idején Banont az anyja, aki szocialista politikus, beszélte le arról, hogy panaszt tegyen. (Strauss-Kahn szintén a francia Szocialista Pártban politizált, és őt tartották a legesélyesebbnek arra, hogy a szocialisták elnökjelöltje legyen a jövő évi elnökválasztáson.)

Strauss-Kahn párizsi ügyvédjei közleményben reagáltak a hírre: "Dominique Strauss-Kahn tudomást szerzett Tristane Banon azon szándékáról, hogy feljelentést kíván ellene tenni. A tények, amelyekről beszél, kitaláltak" - olvasható a közleményében. Strauss-Kahn azzal bízta meg az ügyvédeket, "hogy rágalmazás miatt tegyenek panaszt Tristane Banon ellen".

David Koubbi, az újságírónő ügyvédje azt mondta, hogy védencével június közepén döntötték el, hogy feljelentést tesznek. Vagyis még az előtt, hogy Strauss-Kahn ügyében fordulat történt. Strauss-Kahnt azzal vádolják New Yorkban, hogy nemi erőszakot követett el egy szállodai szobalány ellen. A férfi folyamatosan tagadja a vádakat. Pénteken kiengedték a házi őrizetből, mert az ügyészség szerint a nyomozóik megkérdőjelezték a Strauss-Kahnt vádoló szobalány szavahihetőségét (erről bővebben itt olvashat).

A most panaszt tévő francia újságírónő ügyvédje szerint a két ügynek nincs köze egymáshoz, Strauss-Kahnnak akkor is felelnie kell a Tristane Banon ellen elkövetett tettéért, ha az amerikai vád majd megalapozatlannak bizonyul.