Szorul a hurok Amerika legbizarrabb politikusa körül

David Wu, amerikai képviselő
Vágólapra másolva!
Egyszer azt állította, hogy űrlények lakják a Fehér Házat, máskor saját kollégáit sokkolta egy tigrisjelmezes fotóval, és volt olyan kampány, amelyben a stábja nem merte emberek közé engedni. David Wu amerikai képviselő minden furcsasága ellenére is sorra nyerte a választásokat, most azonban egy szexbotrány várhatóan kettétöri a karrierjét.
Vágólapra másolva!

David Wu már pusztán családi háttere miatt feltűnést keltett az amerikai politikában, 1998-as választási győzelmével ugyanis ő lett az Egyesült Államok képviselőházának első kínai származású tagja. Azóta is gyakran szólalt fel a kínai emberi jogi sérelmek ellen tiltakozva, az utóbbi időben azonban már nem komoly hangvételű megnyilvánulásaival, hanem furcsaságaival vonta magára a figyelmet. 2007-ben például egy képviselőházi felszólalásakor arról beszélt, hogy a Fehér Házat a Star Trek-sorozatból ismert klingonok uralják, saját stábjának tagjait pedig többek között azzal lepte meg, hogy egyik gyereke nevében írt nekik levelet, illetve egyiküknek küldött egy olyan fotót, amelyen tigrisjelmezben volt látható.

Bár érték bírálatok ezek miatt, komoly veszély nem fenyegette a politikai karrierjét, az általa képviselt oregoni körzet ugyanis erős demokrata bázisnak számít, így republikánus kihívói nem rúgtak labdába ellene a kétévenként tartott választáson. Most azonban úgy tűnik, hogy saját párttársai is ellene fordultak, miután a hétvégén olyan állítások jelentek meg, amelyek szerint az 56 éves képviselő molesztált egy 18 éves lányt.

Egy szexuális érintkezés

Az Oregonian című lap számolt be - névtelen forrásokra hivatkozva - az esetről, amely állítólag tavaly novemberben, a hálaadási ünnep környékén történt a kaliforniai Orange Countyban. A lap információi szerint a képviselőnek egy régi iskolai barátja lányával volt "agresszív szexuális érintkezése", bár az nem világos, hogy ez pontosan mit jelentett. A történtek úgy kerültek nyilvánosságra, hogy a lány idén májusban üzenetet hagyott a képviselő portlandi irodájának egyik telefonján. Azzal vádolta Wut, hogy akarata ellenére érintkezett vele szexuálisan. Egy, a felvételt ismerő forrás a lapnak úgy fogalmazott, hogy a lány hangja izgatott volt, nehezen lélegzett, és zavarodottnak tűnt.

Az Oregonian szerint amikor stábjának tagjai szembesítették az üzenettel a képviselőt, akkor ő elismerte a szexuális érintkezést, de azt állította, hogy az a lány beleegyezésével történt. Később kiadott egy mindössze egymondatos közleményt, amelyben az állt, hogy "ez nagyon komoly, és én egyáltalán nem kívánok egy fiatal nőt és a családját kéretlen nyilvánosságnak, figyelemnek vagy stressznek kitenni." Bár napok teltek el az állítások megjelenése óta, Wu többet nem nyilatkozott, és legfeljebb stábtagjai reagáltak a fejleményekre.

Forrás: AFP/Tim Sloan
David Wu emberi jogi felszólalásairól is ismert

Egyelőre nincs információ arról, hogy a hatóságok vizsgálódnának az ügyben, és az Oregonian információi szerint a lány családja úgy ítéli meg, hogy nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy feljelentést tegyenek a képviselő ellen. A képviselőházban ugyanakkor vizsgálni fogják az ügyet, miután a demokrata frakció vezetője, Nancy Pelosi vasárnap közölte, hogy etikai bizottsági vizsgálatot kezdeményez az ügyben. Hozzátette, hogy "mélységes csalódottságot és szomorúságot" érez a történtek miatt.

"Épp mentális betegségen esik át"

Bár a frakcióvezető egyelőre nyilvánosan nem szólította fel Wut lemondásra, más párttársai megtették. Több oregoni demokrata is azt mondta a Daily Beastnek, hogy a képviselőnek távoznia kellene posztjáról, miután szerintük nem tudja ellátni megfelelően a körzete képviseletét, ha közben ilyen magántermészetű ügyekkel kell foglalkoznia. Akad azonban olyan helyi demokrata politikus is, aki szerint Wunak nem feltétlenül kellene távoznia, de mindenképp orvosi segítséghez kellene fordulnia. "Nyilvánvaló, hogy épp egy mentális betegségen esik át" - fogalmazott Mitch Greenlick, Oregon állam képviselőházának egyik demokrata tagja.

A politikus arra utalt, hogy Wu maga is elismerte, az utóbbi időben nehéz időszakon esett át, tönkrement a házassága, és gyógyszeres kezelést is kapott. "Tavaly október nem volt egy jó hónap, nagyon stresszes volt. Csináltam és mondtam néhány olyan dolgot, amelyeket most már őszintén sajnálok" - mondta idén februárban a képviselő az ABC tévécsatornának, hozzátéve, hogy azóta orvoshoz fordult, és megkapta azt a segítséget, amelyre szüksége volt.

Az októberre való utalás a törvényhozási választás előtti intenzív kampányidőszakot jelentette. Wu ugyan ismét nyert, de a választás előtti napokban a stábjának vezetői bezárták a portlandi irodáját, és hazaküldték az embereket, mert úgy érezték, lehetetlen kampányolni a furcsán viselkedő képviselővel. A stábtagok azt mondták, Wu annyira zavarodottan viselkedett, hogy nem is szerveztek neki nyilvános rendezvényeket, hanem inkább hirdetésekre alapozták a kampányt. Az egyik epizód, amely megijesztette őket, az volt, amikor a képviselő a portlandi reptéren rábeszélte az őröket, hogy beszállókártya nélkül is bejuthasson a kapukhoz, és ott tartott rögtönzött kampánybeszédet. Az egyik meglepett biztonsági őrt megkérte arra is, hogy pacsizzon le vele.

Wu és a földrengés

A februári interjú után elcsendesedtek a képviselő körüli hullámok, bár az általa képviselt körzetben lévő Pacific Egyetem politológusa, Jim Moore a Daily Beastnek azt mondta: "Az egyik legjobb dolog, ami David Wuval történt, az a japán földrengés volt. Levette őt a címlapokról." Bár most is vannak fontos hírek, miután az amerikai politika épp az adósságplafon körüli elmérgesedett vita lázában ég, a Wura nehezedő nyomás nem tűnik enyhülni. Az erőszakos szexuális érintkezésről szóló állítások súlyát növeli, hogy a képviselőt még 1976-ban a Stanford Egyetem diákjaként fegyelmiben részesítették, amiért szexre akarta kényszeríteni egyik korábbi barátnőjét. A történtekből nem lett rendőrségi ügy.

A mostani eset után valójában már nem is az a kérdés, hogy vége lesz-e Wu politikai karrierjének, hanem az, hogy mikor. A képviselő kommunikációs igazgatója ugyanis hétfőn a CNN-nek azt mondta, hogy a következő, 2012-es választáson nem indul újra, és "mérlegel minden lehetőséget" annak tekintetében, hogy kitölti-e a teljes ciklust. Az Oregonian értesülése szerint Wu hétfőn stábjának tagjaival is beszélt, és nekik azt mondta, lehetséges, hogy lemond a posztjáról a hivatali idő lejárta előtt. A lap forrásai szerint ugyanakkor hozzátette azt is, hogy nem követett el semmilyen törvénytelenséget.