Dánia ismét bevezette az ellenőrzést a svéd határon

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a parlament júniusban nem szavazta meg az erről szóló kormányjavaslatot, a dán kormány úgy döntött: visszaállítja az ellenőrzést Németországgal és Svédországgal közös határain. Németország tiltakozik a lépés ellen, az Európai Unió vizsgálatot ígér, Dánia azonban azzal érvel: joga van fellépni a csempészés ellen.
Vágólapra másolva!

Helyreállították a dán hatóságok kedden a határellenőrzést a Svédországgal közös határon, a közeljövőre pedig ezt ígérik a német határon is. A dán kormány annak ellenére döntött így, hogy a parlament június elején nemmel szavazott az erről szóló javaslatra.

Dánia azt hangsúlyozza, hogy nem az útlevél-ellenőrzést állították vissza, csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik az országba tartó árukat, elsősorban a gépkocsival érkezők csomagjait. Az Európai Bizottság viszont figyelmeztette Koppenhágát, hogy tartsa tiszteletben az áruk és személyek szabad áramlását biztosító schengeni egyezményt. Egyben jelezték, vizsgálni fogják a dánok intézkedéseit.

A dán kormány visszautasította a figyelmeztetést, szerinte joga van fellépni a csempészés ellen. Azzal, hogy Dánia 160-ról az év végéig 260 főre emeli a határőrök létszámát, csak a szomszédos államokéval nagyjából azonos szintet ér el - hangzott az indoklás. A német kormány határozottan tiltakozott a dán lépés miatt, Koppenhága azoban megnyugtatásul közölte, hogy a skandináv országba érkező német nyaralókat semmilyen hátrány nem fogja érni az országba való belépéskor.

A dán kormány még májusban döntött úgy, hogy felújítja a határellenőrzést Németországgal és Svédországgal közös határain. Akkor a határok átjárhatóságával összefüggő bűnözéssel indokolta a dán pénzügyminiszter a lépést. A parlamentben azonban júniusban nem szavazták meg azt a kormányjavaslatot, ami 1,7 milliárd forintnyi összeget különített volna el a határellenőrzés visszaállítására.