Csehországban kutatnak a norvég lövöldöző fegyverei után

Vágólapra másolva!
A cseh hatóságok segítségét kérték a norvég lövöldöző ügyében nyomozó rendőrök, hogy kiderítsék, mit csinált Anders Behring Breivik tavaly Prágában. A pénteki merényletek elkövetője naplójában azt írta, hogy Prágából próbált fegyvereket szerezni. Egy cseh lap egy magas rangú rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy "másokat" is felkértek Breivik európai kapcsolatainak ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

Norvégia hivatalosan felkérte Csehországot, hogy vizsgálja ki, mit csinált Anders Behring Breivik, a norvégiai gyilkosságok gyanúsítottja tavaly Prágában - közölték hétfőn a cseh fővárosban. A közel száz áldozatot szedő norvég lövöldöző ugyanis az interneten közzétett naplója szerint tavaly augusztus végén és szeptember elején hat napot töltött Prágában.

Breivik naplójában az áll, hogy fegyvereket akart beszerezni Csehországban. A norvég hatóságok most azt szeretnék megtudni, hogy Breivik létesített-e kapcsolatot cseh szélsőségesekkel vagy fegyverkereskedőkkel.

Az iDnes internetes hírportál szerint Breivik esetleges prágai kapcsolatait a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya vizsgálja. "Csak azt tudom megerősíteni, hogy kapcsolatban vagyunk a norvég féllel, amely bizonyos információk ellenőrzését kérte tőlünk. Azt, hogy konkrétan mi érdekli a norvégeket, nem kívánjuk nyilvánosságra hozni" - mondta Pavel Hanták, a rendőrségi szóvivő újságíróknak.

Az iDnes úgy tudja: a norvégok felkérése nagyon konkrét. Internetes feljegyzéseiben két cseh szervezetet említett potenciális szövetségesként, a Nemzeti Ellenállást és a Nemzeti Pártot, amelyeket a cseh sajtó általában neonácinak minősít. "A norvégok attól tartanak, hogy Breiviknek szövetségesei lehettek Európában. Bennünket, de másokat is felkértek, hogy próbáljunk meg ennek utánajárni" - nyilatkozta neve elhallgatását kérve egy magas rangú cseh rendőrségi tisztviselő az iDnesnek hétfőn.

A norvég lövöldöző hétfőn állt először bíróság elé, ahol elismerte, hogy ő követte el a két pénteki merényletet. A szélsőséges idegenellenes eszméket valló férfi ügyében azóta Lengyelországban is nyomoznak, ahonnan a gyanú szerint alapanyagokat szerezhetett az általa használt robbanószerkezetekhez. A lengyel hatóságok hétfőn megerősítették, hogy norvég kérésre nyomoznak, de cáfolták, hogy bárkit letartóztattak volna az ügyben.

Breivik a naplója szerint Magyarországon is többször megfordult az utóbbi években, és egyik legjobb barátjának egy magyar férfit nevez (erről itt olvashat). Az [origo] megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy megtudja, Magyarországra is érkezett-e hasonló kérés a norvég rendőrségtől, de a sajtóügyeleten közölték, hogy csak kedden tudnak válaszolni a kérdéseinkre.