Betiltották Julia Roberts L'Oréal-reklámját, mert túl tökéletes

Julia Roberts, reklámkampány,
Vágólapra másolva!
Túl tökéletesre retusálták Julia Roberts arcát a L'Oréal hirdetésében, ezért a brit reklámfelügyeleti hatóság betiltotta a reklámot. Egy másik változatban Christy Turlington modell szerepel, az ő arcát sem láthatják majd ezentúl az angol magazinokat olvasó nők. Egy brit képviselő kampányol az "irreálisan tökéletes" nőket ábrázoló reklámok ellen, ő panaszolta be a L'Oréal hirdetését.
Vágólapra másolva!

Betiltották Angliában a L'Oréal két reklámját is, az egyikben Julia Roberts színésznő, a másikban Christy Turlington modell szerepel. A brit reklámfelügyelő szervezet ezzel a döntésével helyt adott a liberális demokrata képviselő, Jo Swinson panaszának, amely szerint a magazinokban megjelenő hirdetésekben szereplő színésznő és modell arcát túlságosan tökéletesre retusálták - írja a Guardian.

Swinson régóta harcot vív az "irreálisan tökéletessé tett" nőket ábrázoló reklámok ellen, a L'Oréal kampánya miatt a Reklámfelügyeleti Hatósághoz fordult. A hatóság úgy döntött, hogy a reklámok megsértik az etikai alapelveket, mivel erősen túloznak és félrevezetőek.

Forrás: AFP
Jobbra a L'Oréal kampányában megjelent fotó Julia Robertsről

A hirdetések a L'Oréal Lancome és Maybelline nevű márkáját népszerűsítik. Roberts, aki a Lancome arca, a Teint Miracle nevű alapozót reklámozta a dupla oldalas hirdetésekben, amely a szlogen szerint az egészséges bőrből sugárzó "természetes fényt" kölcsönöz az arcnak. Turlington a Maybelline Eraser nevű alapozójához adta az arcát, amelynek a reklám szerint öregedésgátló hatása van. A hirdetésen a modell arcának egy részét az alapozó fedi, más részét pedig nem, így demonstrálja a hatást.

A panaszt benyújtó képviselő, Swinson szerint viszont mindkét híres ember képét digitálisan manipulálták, így a hirdetések az alapozók valós hatásánál jóval többet próbálnak elhitetni.

A L'Oréal beismerte, hogy Turlington arcképét "digitálisan retusálták, hogy világosabbá tegyék a bőrt, észrevétlenné a sminket, eltüntessék a sötét árnyékokat, kisimítsák az ajkakat és megvastagítsák a szempillákat", ugyanakkor a fotó a cég szerint mégis "a valóságnak megfelelő képet ad", hiszen nem tüntették el például a szarkalábakat az arcról. Digitális utómunkát Julia Roberts fotóján is végezte, ismerte el a L'Oréal, de ezek "nem voltak relevánsak". A cég a hatóságnak elküldött több fotót is a vörös szőnyegen vonuló sztárokról, hogy megmutassa, mindketten "természetesen gyönyörűek".

Swinson a hatóság döntésére reagálva azt nyilatkozta, sokkoló részlet, hogy a hatóságnak nem mutatta meg a L'Oréal a Julia Robertsről készült eredeti fotót, mert a színésznő a kozmetikai céggel kötött szerződésében kikötötte, hogy a fotót nem láthatja senki. "A helyzet nevetségességét jól mutatja, hogy olyan félelem él a nem retusált fotókkal szemben, hogy azokat még a reklámfelügyeleti hatóság sem láthatja" - fogalmazott.

"Körülvesznek bennünket a tökéletes bőrt és szupervékony testeket ábrázoló képek, de ezek nem tükrözik a valóságot" - mondta Swinson a Guardian szerint. "Mindennapos a digitális manipuláció és a túlzott smink használata, holott Julia Roberts és Christy Turlington is olyan nők, akik természetesen is gyönyörűek, nincs szükségük ilyen trükkökre. A hatóság döntése erős jelzés a reklámiparnak,hogy végre térjen vissza a valósághoz" - kommentálta reklámok betiltását.