A szeptember 11-ei áldozatok telefonjainak lehallgatása miatt nyomoz az FBI

Vágólapra másolva!
A Rupert Murdoch tulajdonában lévő News Corporation médiabirodalom újságírói állítólag fel akarták törni a 2001. szeptember 11-ei merényletek áldozatainak telefonjait - értesült a BBC. Az FBI nyomozást indított, mert Murdoch médiabirodalmának alkalmazottai állítólag le akartak fizetni egy New York-i rendőrtisztet, hogy megszerezzék a terrortámadások áldozatainak telefonszámait, illetve a támadások előtt lezajlott beszélgetéseik adatait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot kezdett annak tisztázására, hogy a Rupert Murdoch tulajdonában lévő News Corporation médiabirodalom alkalmazottai megpróbálták-e lehallgatni a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatainak mobiltelefonjait.


A BBC brit közszolgálati médium és több hírügynökség névtelenül nyilatkozó rendőrségi illetékesektől úgy értesült, hogy az FBI egy republikánus képviselő szerdai levele után indított vizsgálatot. Peter King, New York-i képviselő azután szólította fel a vizsgálat megkezdésére a hatóságokat, hogy a brit sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Rupert Murdoch médiabirodalmának alkalmazottai állítólag le akartak fizetni egy New York-i rendőrtisztet, hogy megszerezzék a terrortámadások áldozatainak telefonszámait, illetve a támadások előtt lezajlott beszélgetéseik adatait.

Rupert Murdoch médiabirodalmát napok óta komoly támadások érik az angliai illegális lehallgatások miatt. A brit parlament médiabizottsága beidézte meghallgatásra a súlyos etikai botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom két vezetőjét. A bizottság idézését Rupert Murdochnak, a News Corporation globális sajtó- és médiacég 80 éves alapítójának és fiának, James Murdochnak, a nagy-britanniai érdekeltség, a News International elnökének közvetlenül kézbesítették.

A médiamágnás Rupert Murdoch a Wall Street Journal című amerikai lap szerint megvédte kiadóvállalatát, és kijelentette, hogy kézben tartják a helyzetet. A lap egyébként a News Corporation tulajdonában van.

A világ legolvasottabb angol nyelvű vasárnapi újságja körül a múlt héten robbant ki az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya, miután kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá.