Autóba rejtett bombákat akart robbantani Oslo több pontján a norvég mészáros

Vágólapra másolva!
A norvég főváros több pontján is akart robbantani, köztük a királyi palotánál és a norvég munkáspárt székházánál - ismerte be lapinformációk szerint több mint tízórás pénteki kihallgatásán Anders Behring Breivik, a múlt heti, összesen 77 áldozattal járó oslói robbantás és az Utöya-szigeti mészárlás elkövetője.
Vágólapra másolva!

A királyi palota és a kormányzó Norvég Munkáspárt székháza is az egy héttel ezelőtti norvégiai kettős merénylettel gyanúsított, azokat beismerő Anders Behring Breivik célpontjai között szerepelt - közölte szombaton a Verdens Gang című oslói lap.

Paal-Fredrik Hjort Kraby ügyész az újságnak azt mondta: a férfi arról beszélt kihallgatásán, hogy úgy tervezte, más célpontokra is támad. A királyi palota a szimbolikus jelentősége miatt került a tervezett támadások színhelyei közé, a munkáspárt székháza pedig azért, mert Breivik szerint ez a politikai alakulat nagy szerepet játszott az általa gyűlölt multikulturális társadalom létrejöttében.

A BBC tudósítása szerint a többi támadás tervét a férfi pénteki kihallgatására hivatkozva a norvég rendőrség is megerősítette, azt megelőzően pedig Breivik ügyvédje is úgy fogalmazott korábban, hogy a férfinak "a pénteki napra még több, különböző nagyságrendű terve volt". Ezek az állítása szerint "épp olyan konkrétak" voltak, mint a pokolgépes robbantás az oslói kormányzati negyedben és az Utöya szigetén rendezett mészárlás - tette hozzá.

"Azon a napon olyan dolgok történtek, amelyekre most nem térhetek ki, s azok következtében minden kicsit másképp alakult, mint ő elképzelte" - folytatta az ügyvéd, aki szerint Breiviknek két további épület "bombázására" volt konkrét terve.

Breiviket pénteken tíz órán át hallgatták ki, és a kihallgatást vezető ügyész tájékoztatása szerint "több mint hajlandó volt együttműködni".

A Daily Telegraph szombati cikke azt írja Breivik kihallgatásáról, hogy a férfi bevallása szerint "egy sor bombát" készült robbantani Oslo több pontján, de nem tudott időben elegendő robbanóanyagot szerezni. Az oslói városközpontban elkövetett robbantás és az Utöya szigetén véghezvitt mészárlás csak "B terv" volt a férfi vallomása szerint, valójában sokkal ambiciózusabb akciót tervezett: több, autóba rejtett bombával akart megtámadni kormányzati épületeket, a Munkáspárt központját és a királyi palotát a város központjában.

Utóbbi helyszínen állítása szerint nem a király és a királyné meggyilkolása, hanem a Norvégia szimbólumának számító épület elleni támadás lett volna fontos.

A vallomásában Breivik azt is állította, hogy már évek óta együttműködött hasonló gondolkodású európai terroristasejtekkel, a rendőrök azonban nem találtak erre bizonyítékot.

A kihallgatáson részt vevő nyomozók újságíróknak utólag arról számoltak be: megdöbbentette őket, ahogyan Breivik érzelmek nélkül beszélt tetteiről, illetve a halálos áldozatok számáról. A férfi ügyvédje, aki mindvégig mellette ült a kihallgatáson, azt mondta:

"Egy csomó feszültség volt benne, de visszafogta magát. Az arcán nagyon kevés kifejezés látszott" - mondta.

Az ügyvéd azt is hozzátette, úgy tűnik, Breivik képtelen megérteni, miért váltott ki a mészárlás ekkora ellenérzéseket Norvégiában.

A július 22-i kettős terrorakcióban összesen 77 ember vesztette életét Norvégiában.