Legalább a nagy vereséget elkerülnék a spanyol szocialisták

Vágólapra másolva!
Átalakította kormányát a spanyol miniszterelnök. Luis Zapaterónak azért kellett lemondania belügyminiszteréről, mert annak a most éppen hatalmon lévő, ám roppant népszerűtlen szocialista párt talpra állításával kell foglalkoznia.
Vágólapra másolva!

A spanyolországi közvélemény-kutatások alapján egyértelműnek tűnik, hogy a Néppárt lesz a győztese a jövő márciusig kiírandó parlamenti választásnak, minden más eredmény csoda volna. Éppen az utóbbi igyekszik megvalósítani - vagy legalább a nagy vereséget próbálja elkerülni - Alfredo Perez Rubalcaba, aki pénteken lemondott a Zapatero-kormány belügyminiszteri posztjáról, és a jövőben csak a párt ügyeivel foglalkozik.

Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök már nem indul a 2012-es választáson, ami alighanem az első számú feltétele a szocialisták esetleges talpra állásának. Az országban 21 százalékos a munkanélküliség, és jó ideje állandóan azon EU-tagok közé sorolják, ahol bekövetkezhet a gazdasági összeomlás, noha az elemzők többsége úgy véli, a spanyolok azért jó eséllyel elkerülik ezt.

Rubalcaba tárcáját Antonio Camacho eddigi biztonságpolitikai államtitkár veszi át, míg kormászóvivői posztja az infrastruktúráért felelős miniszererre száll.