Sólyom László "bölcseinek" egyike lesz Nicolas Sarkozy legújabb kihívója

Vágólapra másolva!
A Sólyom László volt köztársasági elnök ösztönzésére megalakult Bölcsek Tanácsának volt tagja, Eva Joly is Nicolas Sarkozy kihívója lesz a 2012-es franciaországi elnökválasztáson. A norvég-francia jogász, európai parlamenti képviselő a zöldek színeiben indul.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt még a magyarországi korrupcióellenes harcot segítette a Bölcsek Tanácsában, amelyet Sólyom László volt államfő hívott életre, 2012-ben azonban már Nicolas Sarkozy kihívója lesz a francia elnöki posztért vívott harcban Eva Joly. Az elnökjelöltséget a kiszivárgott eredmények szerint már megnyerte a francia zöldeknél, ahol nagy meglepetésre a második helyre szorította a jóképű, karizmatikus televíziós személyiséget, Nicolas Hulot-t - írja az Independent című brit lap internetes oldala.

A 67 éves Joly színes életrajzot tudhat magáénak. Tizennyolc évesen norvég szépségkirálynő volt, bébiszitterként került Franciaországba, ahol a kilencvenes években jogászként számos korrupciós ügyet tárt fel. Most ő lesz az első, aki kettős - norvég és francia - állampolgárként indul a francia köztársasági elnöki posztért. Párton belüli győzelmét kemény, harcias kampányának köszönheti a lap szerint, a sikerének azonban nem mindenki örül a zöldeknél. Jean-Paul Besset európai parlamenti képviselő például úgy gondolja, a párt saját maga alatt vágta a fát azzal, hogy elutasította azt a jelöltet, aki franciák millióinak a szemében képviselte a környezetvédelmet.

Eva Joly gyengéi közé sorolják, hogy monoton stílusban ad elő, és csak akkor mutat személyes érdeklődést, ha a környezetvédelmi kérdéseket össze tudja kapcsolni saját szakterületével, a korrupció elleni harccal. Az Independent szerint azonban előélete alapján nem kizárt, hogy Jolynak sikerül elmozdítania a pártot a megszokott hat-hét százalékról az elnökválasztás első körében jövő áprilisban.

Eva Joly 2009-ben eleget tett Sólyom László felkérésének, és szerepet vállalt a Bölcsek Tanácsában. A testület tagja volt még Csermely Péter orvosprofesszor, Fodor István villamosmérnök és Lámfalussy Sándor közgazdász. Ajánlásaikat a Szárny és teher című kötetben foglalták össze.

Joly nem az egyetlen női politikus, aki Franciaország elnöke szeretne lenni. A szocialistáknál Martine Aubry, a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnál pedig Marine Le Pen is hasonló terveket sző.