Newt Gingrich újraindítja kampányát az amerikai elnökjelöltségért

Vágólapra másolva!
Habár a republikánus elnökjelöltek között neki a legkisebb a támogatottsága és a múlt héten faképnél hagyta őt vezető kampánytanácsadóinak zöme, Newt Gingrich újraindította a kampányát -  írták hétfőn az amerikai napilapok.
Vágólapra másolva!

Newt Gingrich, aki a USA Today és a Gallup felmérése szerint 5 százalékon áll a republikánus szimpatizánsok között, közép-európai idő szerint kedd hajnalban részt vesz pártja elnökjelöltjeinek első komolyabb választási vitájában a New Hampshire-i Manchesterben. A kampány jelenlegi szakaszában a jelöltek között Mitt Romney áll az élen, 24 százalékos támogatottsággal.

"Kibírom a megpróbáltatásokat. Elviszem az amerikai megújulás üzenetét e nagyszerű ország minden szegletébe, kerüljön ez bármibe is. És minden olyan amerikai segítéségével, aki változást akar Washingtonban, győzni fogunk" - mondta Newt Gingrich, a szövetségi képviselőház volt elnöke, aki vasárnap zsidó republikánusok között, Beverly Hillsben indította újra kampányát. A politikus bírálta Barack Obama elnököt, aki szerint a közel-keleti rendezés alapjául az 1967-es határoknak kellene szolgálniuk.

A hétfő esti, a CNN által élőben közvetített republikánus elnökjelölti vita hét részvevője közül minden közvélemény-kutatás szerint Mitt Romney vezet. A második helyen mind a USA Today/Gallup, mind a CNN/OPC felmérése szerint Sarah Palin áll 16, illetve 20 százalékos támogatottsággal - igaz, országos szinten a volt alaszkai kormányzó és alelnökjelölt elutasítottsága a legerősebb valamennyi jelölt közül. Palin még nem jelentette be, hogy versenybe száll-e az elnökségért, s nem vesz részt a fórumon.

Heten vitáznak

A vita folyamán Romney mind a hat riválisa várhatóan jobbról támadja majd a volt massachusettsi kormányzót, így próbálva önmagát bemutatni a listavezető alternatívájaként. Az elnökjelöltek számára május elején Dél-Karolinában szerveztek már egy hasonló vitafórumot, de arról Romney, Gingrich, valamint Michele Bachmann minnesotai képviselő is hiányzott. Ezúttal mindhárman csatlakoznak Rick Santorum volt szenátorhoz, Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzóhoz, Herman Cain üzletemberhez és Ron Paul texasi képviselőhöz.

Bachmann képviselőnő hivatalosan még nem jelentette ugyan be indulási szándékát, de a vitán való részvétele félreérthetetlen jelzés. Megfigyelők szerint ugyanakkor a fórum még mindig nem mutatja be a potenciális elnökaspiránsok teljes palettáját, mert például Chris Cristie New Jersey-i kormányzó, aki eséllyel pályázhatna a republikánus elnökjelöltségre, várhatóan csak szeptember elején dönti el, hogy készen áll-e a megméretésre.