Harmincöt év szabadságvesztésre ítélték a volt tunéziai elnököt

Vágólapra másolva!
Távollétükben ítélte a bíróság harmincöt évnyi szabadságvesztésre a volt tunéziai elnököt és feleségét, akiket többek között pénzmosással, kábítószer - és fegyverkereskedelemmel vádolnak.
Vágólapra másolva!

Pénzmosásért, készpénz és ékszerek jogtalan birtoklásáért 35 év szabadságvesztésre, és közel 13 milliárd forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte a bíróság Zin el-Abidin Ben Ali egykori tunéziai elnököt és feleségét. A többi, kábítószerek és fegyverek birtoklásával összefüggő vádpontban június 30-án hoznak ítéletet.

A hatósági bejelentés szerint összesen 93 pontban emeltek vádat az elnöki pár és környezete ellen, ezekből harmincötöt katonai bíróság tárgyal. A vádak szándékos emberölésről és kínzásokról szólnak, amelyek halálbüntetéssel sújthatók.

A hétfőn kezdődött első - polgári - perben a fő vádpont a pár törvénytelen meggazdagodása volt, az egyik kiindulási pont pedig az, hogy a volt diktátor rezidenciáján 27 millió dollár értékű készpénzt és ékszert, egy másik palotájában pedig fegyvereket és kábítószert találtak.

A Ben Ali vasárnap minden vádat tagadott. Ügyvédei szerint a tunéziai átmeneti kormány a perrel megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy nem sikerült stabilizálnia az országot.

A házaspár a tömeges tüntetéseket követően, január 14-én menekült Szaúd-Arábiába. Zin el-Abidin Ben Ali huszonhárom évig tartó elnöksége során feleségével és családjával érdekeltségeket szerzett a legnagyobb állami vállalatokban, illetve hatalmas vagyont halmozott fel.Az ügyvédek közleményéből kiderül: a 74 éves volt államfő hamarosan beszélni fog távozása körülményeiről Mindenekelőtt azt szeretné tisztázni, hogyan próbálta megakadályozni a vérfürdőt - idézte Ben Ali ügyvédeinek a közleményét a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.