Fontolgatta lemondását, de marad a görög miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Görög kormányforrások szerint Jeórjiosz Papandreu hajlandó lett volna lemondani posztjáról, ha meg tudott volna állapodni az ellenzék vezetőjével a reformokról. A görög miniszterelnök azonban szerdán este bejelentette, hogy marad a posztján, és csütörtökön átalakítja a kormányt, valamint bizalmi szavazást kér a parlamenttől. A tervezett megszorítások miatt szerdán tízezrek tüntettek Athénban.
Vágólapra másolva!

A görög miniszterelnök nem tudott megállapodni az ellenzékkel a nagykoalícióról, ezért nem mond le, csupán átalakítja kormányát - jelentette be szerdán. Jeórjiosz Papandreu a nap folyamán felajánlotta lemondását, hogy megnyissa az utat egy nemzeti egységkormány létrehozása előtt. A tárgyalások a konzervatív ellenzéki Új Demokrácia párttal azonban nem vezettek eredményre. A miniszterelnök szerda esti közlése szerint marad a posztján, csütörtökön átalakítja kormányát és bizalmi szavazást kér a parlamenttől.

A görög kormány további megszorító intézkedéseket tervez, amelyekre azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit. Az eddigi intézkedések nem hozták meg a nemzetközi hitelezők által elvárt eredményeket, ezért további lefaragásokra van szükség. Az új program újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy 50 milliárd eurós privatizációt is magában foglal.

Szinte megállt az élet Görögországban

Szerdán a rendőrség könnygázt is bevetett Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, Molotov-koktélokat, köveket és teli joghurtos dobozokat hajigáltak a rohamrendőrök közé. A tiltakozó megmozdulást a szerdára meghirdetett 24 órás általános sztrájkhoz időzítették; a munkabeszüntetés miatt megbénult az élet a mediterrán országban.

Forrás: AFP/Louisa gouliamaki
Forrás: AFP/Louisa gouliamaki

Athénban könnygázal oszlatták a megszorító intézkedések ellen tüntető tömeget.
További képekért kattintson a fotóra!

A fővárosban, Athénban ostromállapot uralkodott a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt.