Erősödő radioaktív sugárzás miatt leállt a fukusimai erőműben zajló munka

Vágólapra másolva!
Bizonytalan ideig felfüggesztették a fukusimai erőműben a szennyezett víz tisztítását, mert a radioaktív sugárzás szintje nem várt mértékben emelkedni kezdett. Az új víztisztító berendezés túl gyorsan telítődött, ezért üzembe helyezése után öt órával le kellett állítani.
Vágólapra másolva!

A radioaktív sugárzás gyors növekedése miatt felfüggesztették a szennyezett víz tisztítását a fukusimai erőműben - írja a BBC brit csatorna online oldala. Az új víztisztító berendezést üzembe helyezése után alig öt órával, gyors telítődése miatt le kellett állítani - jelentette be szombaton az erőművet üzemeltető Tepco. A víztisztító berendezéssel az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből akarják eltávolítani a céziumizotópokat.

Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel, ami miatt a szakemberek nem tudnak bejutni a létesítményekbe, hogy ott újraindítsák a nukleáris fűtőrudakat hűtő rendszert. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani, ami azt jelenti, hogy a töredékére csökkenti annak radioaktivitását.

A vállalat szóvivője azt mondta, a mérnökök próbálnak rájönni, mi okozhatta a sugárzás mértékének hirtelen növekedését. "A sugárzás gyorsabban nőtt, mint amire számítottunk" - fogalmazott. Hozzátette, hogy amíg nem tudják, mi okozhatta a hirtelen emelkedést, nem folytatják a tisztítóműveleteket, de szerinte ez nem "egy olyan dolog, ami hetekig eltart".

A japán földrengésről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.