Egy házas férfi adta ki magát a szíriai forradalom leszbikus hősének

Vágólapra másolva!
Most már bizonyos, hogy a szíriai forradalom egyik ismert alakjává váló, leszbikus Amina Arraf nem létezik, és egy Skóciában élő amerikai férfi írta a nő híressé vált blogbejegyzéseit. Ezt a férfi felesége e-mailben erősítette meg a Guardiannek.  A hír hallatára többen is bírálták a férfit, aki azzal védekezik, hogy nem számított ekkora figyelemre.
Vágólapra másolva!

Tom MacMaster negyvenéves közel-kelet aktivista, aki jelenleg az Edinburgh-i Egyetemen tanul. A Guardian információi szerint ő adta ki magát a szíriai forradalom hősévé vált, leszbikus Amina Arrafnak, aki az elmúlt hónapokban került a figyelem középpontjába, amiért állítólag több tüntetésen ott volt, saját szemével látta, hogyan élnek vissza hatalmukkal a szíriai rendőrök, sőt még rendőröket is küldtek érte, hogy letartóztassák.

MacMaster vasárnap egy blogbejegyzésben elismerte, hogy ő a szerzője az összes bejegyzésnek az Amina Arrafnak tulajdonított Egy meleg lány Damaszkuszban (A Gay Girl in Damascus) című blogon. "Nem számítottam ekkora figyelemre" - írta MacMaster. A blogger azt is hozzátette, hogy ennek ellenére "a tények a blogon valódiak és nem félrevezetőek", és ő csak megpróbálta elmagyarázni a nyugati közönségnek a helyiek erőfeszítéseit.

Egy a melegek jogaival foglalkozó damaszkuszi hírportál szerkesztője a Guardian szerint elítélte MacMastert, mert szerinte a férfi ezzel indokolatlanul veszélybe sodorta a szíriai aktivistákat. A oldal szintén álnéven publikáló szerkesztője szerint Macmaster tevékenysége kételyeket ébreszthet a blogok autentikussága iránt. "Nem fogadjuk el a bocsánatkérését, hiszen magam kezdtem nyomozást Amina letartóztatása ügyében! Komoly bajba kerülhettem volna egy kitalált személy miatt. Tényleg... szégyellje magát!" - mondta a Guardian szerint az aktivista.

Amina Arraf fél év alatt a szíriai ellenzék egyik ismert alakjává nőtte ki magát, és ismertsége múlt hét hétfő óta csak tovább nőtt, amikor a blog szerint civil ruhás fegyveresek hurcolták el az utcáról Damaszkuszban. A kiszabadítására Facebook-csoport is szerveződött, és a világ számos országában jelentek meg hírek a nő feltételezett elrablásáról. Már ekkor felmerült, hogy talán nem is létezik, mert senki sem találkozott vele személyesen (erről bővebben itt olvashat).