Az EU-biztos szerint nem kell egész Európában ellenőrizni a hasmenésjárvány miatt

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió egészségügyért felelős biztosa szerint a kólibaktérium földrajzilag csak Észak-Németországban fertőz, ezért nem kell Európa-szerte ellenőrzéseket tartani - írja a BBC. Közben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt kérte a hazai vendéglátósoktól és konyhaüzemeltetőktől, hogy vásárolják fel a magyar termelők felhalmozódott készleteit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint a kólibaktérium földrajzilag csak Észak-Németországban fertőz, ezért nem kell Európában mindenhol ellenőrzéseket tartani - írja a BBC. John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyért is felelős tagja erről az uniós agrárminiszterek találkozója előtt beszélt kedden. Dalli óva intett attól, hogy nem bizonyított információkat tárjanak a nyilvánosság elé, amelyek félelmet keltenek az emberekben, ráadásul hátrányosan érintik a gazdálkodókat is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter keddre Luxemburgba hívta az uniós országok agrárminisztereit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről, amelyet a Németországban terjedő hasmenésjárvány tépázott meg. A BBC tudósítója szerint a találkozón arra szeretnének választ kapni, hogy a szakértők milyen közel járnak a járvány forrásának azonosításához. Az ülésen szó lesz arról a kényes kérdésről is, hogy milyen kompenzációra számíthatnak a jelentős veszteségeket elszenvedő uniós gazdálkodók.

A német hatóságok még mindig nem tudtak semmi biztosat mondani a járvány forrásáról, amely eddig 22 ember halálát okozta, és megbetegített további mintegy 2200 embert. Egy svédet kivéve az összes haláleset Németországban történt. További 12 országban is történtek megbetegedések, de minden esetben olyan emberekről volt szó, akik korábban jártak Németországban - emlékeztet a BBC.

John Dalli uniós biztos is azt hangsúlyozta az Európai Parlamentben, hogy a megbetegedések körülhatárolható helyen, Hamburg környékén történnek, így nincs ok arra, hogy európai szinten tegyenek lépéseket egyes termékek ellen. A spanyol küldött arról beszélt - miközben kézbe fogott egy uborkát -, hogy vissza kell állítani az uborka hírnevét. Korábban ugyanis a német hatóságok a Spanyolországból importált uborkát tették felelőssé a járványért, később azonban a vizsgálatok ezt nem támasztották alá.

Az alsó-szászországi tartományi hatóságok vasárnap este közölték, hogy a járvány terjedéséért az ország északi részén fekvő Bienenbüttel egyik biokertészeti üzeme, illetve az ott termelt növényi csíra a felelős. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azonban eddig ezt nem igazolták.

A közétkeztetők segítségét kérte a miniszter

A feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai, valamint az önkormányzati konyhaüzemeltetőket kérte arra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz. A tárca vezetője a Hír TV Rájátszás című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztályának tájékoztatása szerint azt mondta: az ágazat önhibáján kívül nagy bajba került, és több ezer munkahely is kockán forog.

Fazekas Sándor szerint, ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton, és a friss zöldségből egészséges, biztonságos ételeket főzhetnek a konyhákon. A vidékfejlesztési miniszter korábban uborkaevéssel állt ki a magyar zöldség mellett, erről bővebben itt olvashat.