A szlovák kormányfő szerint megoldhatók a szlovák-magyar viszony gondjai

Vágólapra másolva!
Szlovákia megbízhatósága azon is múlik, hogy más államok hogyan értékelik - jelentette ki a szlovák miniszterelnök, aki kormánya első évéről beszélt a szlovákiai Új Szó című napilapnak. Iveta Radicová a szlovák-magyar viszony problémáiról azt mondta, "megoldjuk".
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány egyéves tevékenységéről kérdezte Iveta Radicová miniszterelnököt a pozsonyi Új Szó című napilap. Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy a szlovák politika feleslegesen sok energiát fektet a magyarországi eseményekre való reagálásokra, Radicová azt válaszolta, hogy mindegyik szomszédos országgal ápolt kapcsolat megéri, hogy energiát fektessenek bele.

"Szlovákia megbízhatósága azon is múlik, hogy más államok hogyan értékelik, illetve, hogy milyen véleményt nyilvánítunk más országokról. Úgy vélem, megmutattuk, hogy egyenlő partnerek vagyunk" - jelentette ki Radicova, aki itt kifejezetten az Európai Unión belüli közös munkára utalt. Diplomáciai jegyzéket küldtünk, javasoltuk, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. Újraindítottuk a vegyes bizottságok munkáját, standard keretek között szeretnénk építeni a kapcsolatokat - részletezte a kormányfő.

Radicová nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a szlovák politikusok minden, Magyarország irányából érkező hírt előszeretettel kommentálnak, és ott is veszélyt látnak, ahol nincs. "Az új magyar alkotmánnyal az EBESZ, az Európai Parlament, az Európai Bizottság is foglalkozik. Ez komoly, ugyanis a mi alkotmányunkat ezek a szervezetek sohasem vizsgálták" - fejtette ki Radicova.

"Az Orbán-kormány a nemzetközi intézmények nyomása alatt van, minden lépésüket árgus szemekkel figyelik. Az olyan kijelentések, melyek szerint hadsereggel kellett volna valamit intézniük Bős ügyében, túllépnek egy bizonyos határon. De megoldjuk" - jelentette ki a szlovák kormányfő.

Kövér László a Hospodárské Noviny című lapban két hete megjelent interjújában leszögezte, hogy a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, és a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak. Kijelentette, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú megépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, és ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna. Iveta Radicová a csütörtöki V4-csúcson Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozva nagyon határozottan visszautasította Kövér László szavait.