Washington száműzetésbe küldené Kadhafit

Vágólapra másolva!
Harci helikoptereket indítottak útnak Líbia felé egy francia hadihajón, hogy adott esetben bevessék őket az ottani katonai patthelyzet megoldására. Eközben az Egyesült Államok felszólította Kadhafi líbiai vezetőt: vonuljon önként száműzetésbe.
Vágólapra másolva!

A francia védelmi miniszter Brüsszelben megerősítette, hogy Franciaország és Nagy-Britannia harci helikopterek telepítését kezdte meg líbiai bevetésre. Az európai uniós tagországok védelmi miniszteri találkozójának helyszínén Gérard Longuet azt is hangoztatta, hogy ez a lépés nem megy tovább a polgári személyek védelmére katonai műveletet engedélyező ENSZ BT-határozat kereteinél.

Korábban Alain Juppé francia külügyminiszter is megerősítette azt a lapértesülést, hogy országa helikoptereket fog bevetni Líbiában. Egy diplomáciai forrás korábban úgy nyilatkozott, hogy NATO-akcióról, "a szövetségesek egyeztetett akciójáról" van szó.

A Párizsban megjelenő Le Figaro hétfőn arról írt, hogy a francia haditengerészet legmondernebb hajója, a Tonnerre azt a feladatot kapta, hogy tucatnyi harci helikopterrel a fedélzetén induljon Líbia felé. A lap úgy tudja, már csaknem egy hét eltelt azóta, hogy a Tonnerre kifutott a kikötőből. A hírt hivatalosan senki sem erősítette meg, de a lap úgy tudja, közösen elhatározott NATO-akcióról van szó. A helikopterekkel állítólag a légi csapások hatékonyságát szeretnék fokozni.

Mindeközben hétfőn az Egyesült Államok felszólította Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy vonuljon önként száműzetésbe. Ugyancsak hétfőn meglepetésszerű látogatásra érkezett a líbiai ellenzék központjába, Bengáziba az amerikai külügyminiszter közel-keleti ügyekben illetékes legfőbb munkatársa. Jeffrey Feltman a legmagasabb rangú amerikai diplomata, aki a Kadhafi-ellenes erők vezetőihez látogatott a líbiai felkelés kezdete óta.