A pakisztáni kormányfő kivizsgáltatja, hogy bújkálhatott náluk Bin Laden

Vágólapra másolva!
Megvédte országa hírszerzését az Egyesült Államok bírálataitól a pakisztáni miniszterelnök. A kormányfő szerint durva csúsztatás Iszlámábád és az al-Kaida közötti összejátszásról beszélni. Vizsgálatot rendelt el azonban annak kiderítésére, miként bújkálhatott évekig az országban Oszama bin Laden.
Vágólapra másolva!

Tagadta az iszlámábádi kormány vezetője, hogy Pakisztán segítette volna az al-Kaidát. Yousaf Raza Gilani egyben felszólította hadserege vezetőit, hogy válaszoljanak a parlament tagjainak ezzel kapcsolatos kérdéseire - írja a brit Guardian online kiadása. A miniszterelnök elrendelte annak kivizgsálását is, hogy miként rejtőzködhetett hosszú évekig az országban Oszama bin Laden.

Az Egyesült Államoktól érkező kritikákra a kormányfő azt mondta, "durva csúsztatás" Pakisztánt, illetve az ország titkosszolgálatát azzal gyanúsítani, hogy összejátszott volna az al-Kaidával. "Az állítólagos cinkosság emlegetése abszurd. Nem mi hívtuk Oszama bin Ladent Pakisztánba" - fogalmazott.

Barack Obama korábban azt monda, Iszlámábádnak meg kell válaszolnia pár kérdést Bin Laden hálózatának támogatásával kapcsolatban, beleértve a kormányzattól érkezhető segítséget is. Gilani azzal vágott vissza, hogy a terrorszervezet vezetőjének kilenc évig tartó bújkálása a "világ szégyene".

A Wall Street Journal hétfőn arról írt, Aszfak Parvez Kajani pakisztáni vezérkari főnököt május 2-án hajnalban értesítette telefonon egy beosztottja, hogy Abbotábádban lezuhant egy helikopter, és mivel a pakisztáni helikopterek éjjel nem repülnek, a tábornok azonnal külföldi behatolásra gondolt. Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke csak négy óra múlva mondta meg neki, hogy az országba behatoló erők amerikai kommandósok voltak, akik megölték Oszama bin Ladent.