Visszaéléssel vádolták meg a francia gazdasági minisztert

Vágólapra másolva!
Hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az ügyészség a francia kormány egyik legbefolyásosabb tagját, Christine Lagarde gazdasági és pénzügyminisztert. A vád szerint a gazdasági miniszter az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb büntetőjogi intézmény, a semmítőszék főügyésze, Jean-Louis Nadal az úgynevezett köztársasági igazságügyi bíróságot (CJR) kérte fel, hogy indítson vizsgálatot. A vád szerint Christine Lagarde gazdasági és pénzügyminiszter az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

Tapie 1993-1994-ben adta el az Adidas sportszergyártó céget az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais banknak. Az adásvétel azonban a cég értéke miatt pereskedésbe torkollott a két fél között. A gazdasági miniszter azonban 2007-ben úgy döntött, hogy nem a hagyományos jogi úton, hanem úgynevezett magánbíróságon történő megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 285 millió euró kártérítést fizetett Tapie-nak.

A hatalmas vitát kiváltó ügy miatt idén áprilisban szocialista politikusok fordultak az ügyészséghez. Az ellenzék szerint államügyről van szó, és kifejezetten a gazdasági miniszter szerepének kivizsgálását kezdeményezték a kártérítés megítélésében. A gazdasági minisztérium kommentárja szerint "az eljárás normális menetének" része a megindított vizsgálat, amelynek során a miniszter "a birtokában lévő információkkal ismételten be fogja bizonyítani a vád megalapozatlanságát".