Több ezer állatot vágnak le a sérült fukusimai reaktor miatt

Vágólapra másolva!
Éhező, gazdátlan háziállatok kószálnak élelmet keresve a földrengés miatt megsérült fukusimai atomreaktor lezárt környezetében. A japán kormány szerint nem tudják ellátni ezeket az állatokat, így több ezret készülnek levágni.
Vágólapra másolva!

Több ezer háziállatot vághatnak le a márciusi japán földrengésben megsérült fukusimai atomreaktor környezetében - olvasható a Telegraph brit újság honlapján. A fukusimai erőmű húsz kilométeres sugarú környezetét lezárták, és az emiatt a területet elhagyó farmerek 3400 tehenet, 31 500 malacot és 630 ezer csirkét hagytak az evakuált zónában.

A kormány arra kérte a közigazgatást irányító prefektúrát, hogy az életben maradt állatok etetésének nehézsége miatt vágjanak le állatokat. "Elnézést kérünk azért a fájdalomért, amelyet azoknak az embereknek okozunk, akik gondosan nevelték ezeket az állatokat, de sajnos nincs más választásunk" - mondta Jukio Edano kabinetfőnök.

Forrás: AFP/Go Takayama
Kóbor kutya Fukusimánál

A lezárt területet több tízezer farmer hagyta el a megsérült reaktor miatt, és egyelőre bizonytalan, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba. A sajtóban több kép is megjelent arról, hogy háziállatok mászkálnak az elhagyatott utcákon, és élelmet keresnek.