Titokban tárgyalnak az amerikaiak és a tálibok Németországban

Vágólapra másolva!
Titkos tárgyalások zajlanak az Egyesült Államok és az afganisztáni rendszer ellen harcoló tálibok között - adta hírül a Spiegel című német lap vasárnap megjelent számában. A tárgyalásokat állítólag Németországban, német közvetítéssel folytatják.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások még tavaly ősszel kezdődtek Katarban, utána viszont már két fordulóra Németországban került sor - írja a hamburgi hetilap . Ezek közül a legutóbbit május 7-én és 8-án tartották, a pontos németországi helyszínről azonban a Spiegel nem tett említést.

Az újság információi szerint a tárgyalásokon az Egyesült Államok részről a külügyminisztérium, valamint a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA képviselői vettek részt, míg a tálibokat szellemi vezetőjük, Omar Molla egyik "rokona" képviselte. A tárgyaló felek között kezdettől fogva egy magas rangú német diplomata közvetít, Michael Steiner, az ENSZ koszovói missziójának korábbi vezetője, aki jelenleg a Merkel-kormány afganisztáni megbízottja - írja a lap.

A Spiegel a tárgyalások tartalmáról részleteket nem közölt. Német források ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a titkos tárgyalásokra a napokban a Washington Post is utalt. Az amerikai lap szerint az Obama-kormány az elmúlt időszakban a korábbinál is élénkebb kapcsolatokat keresett a tálibokkal. Barack Obama elnök ugyanis már a tárgyalásokon elért előrelépésekről szeretne beszámolni az amerikai közvéleménynek akkor, amikor júliusban kivonják az első amerikai katonát az ázsiai országból.

A tervek szerint a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF 2014 végéig adja át a biztonsági feladatok ellátását az afgán hadseregnek, illetve rendőrségnek.