Terroristagyanús pakisztáni férfit tartóztattak le Csehországban

Vágólapra másolva!
Menedéket kért a férfi a cseheknél, ügyének kivizsgálása közben derült ki, hogy nemzetközi elfogatóparancs van ellene.
Vágólapra másolva!

Terroristagyanús pakisztáni férfit tartóztattak le a múlt héten Csehországban - közölte a cseh belügyminiszter. Jan Kubice a közszolgálati televízióban elmondta: a pakisztáni állampolgárt nemzetközi elfogató parancs alapján tartóztatták le. Csehországban ez az első eset, amikor valakit konkrétan terrorizmus vádjával vettek őrizetbe a hatóságok.

A pakisztáni férfi menedéket kért Csehországban. Ügyének kivizsgálása közben a rendőrség megállapította, hogy gyilkosság, terrorizmus és más törvénysértések miatt a pakisztáni hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

"Pillanatnyilag kiadatási őrizetben van a férfi. Pakisztán egyelőre nem kérte kiadását. Amennyiben ezt megteszi, akkor bíróság dönt a kérésről" - fejtette ki a tárcavezető. Robert Slachta, a cseh rendőrség terroristaellenes osztályának parancsnoka a televíziónak azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy a pakisztáni férfi Csehország területén bármiféle terrorizmussal összefüggő bűncselekményt követett volna el. A miniszter azt állította, nincs tudomása arról, hogy jelenleg bármiféle terrorista csoport is tevékenységet folytatna Csehországban.

Petr Lessy országos rendőrfőkapitány a televízióban elmondta: tudomása szerint az illetők semmiféle terrorista tevékenységet nem folytattak, mindössze dokumentumokat hamisítottak a terroristák számára.

A cseh rendőrség néhány napja indított vizsgálatot nyolc személy ellen, akik közül ötöt az észak-kaukázusi terroristák támogatásával gyanúsítanak. Kubice azt mondta, hogy a két eset között nincs semmi összefüggés.