Nem lőhetnek a tüntetőkre a szíriai kormányerők

Vágólapra másolva!
A szíriai elnök egyik tanácsadója szerint parancsba adták a kormányerőknek, hogy nem lőhetnek a pénteki nagymise után a tüntetőkre. Szíriában eddig több száz tüntetőt öltek meg a kormány fegyveresei, és több városban most is megjelentek tankok.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik tanácsadója megígérte, hogy a kormányerők nem fognak belelőni a péntekre tervezett tüntetésekbe - jelentette be a szíriai ellenzék egyik vezetője a BBC brit közszolgálati médium szerint. A férfi szerint több ellenzéki vezetővel együtt folytattak tárgyalásokat Aszad tanácsadójával.

Az ellenzéki vezető szerint a kormányerők szigorú utasításokat kaptak arról, hogy nem lőhetnek a tömegbe pénteken, ahol a nagymise után várhatóan több ezren fognak tüntetni a kormány ellen. Azt is mondta, hogy a szíriai krízis megszüntetéséről szóló tárgyalások a jövő héten folytatódhatnak.

A BBC szerint több szíriai városban jelenleg is gyülekeznek tankok és katonák, a tüntetések egyik központjának számító Homszban, amely Szíria harmadik legnagyobb városa, több tankot is lehet látni egy helyi beszámolója szerint. A BBC szerint szerdán 18 embert öltek meg a kormányerők Homszban, és szemtanúk szerint szétverték a Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban megkezdett tüntetéseket is.

A tüntetések kezdete óta több mint 800 civilt öltek meg egy társadalmi szervezet szerint, és több ezer embert börtönöztek be a Vöröskereszt szerint.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html