Az EU megfenyegette a szíriai elnököt

Vágólapra másolva!
Továbbra sem engedik be a szíriai kormányerők az ENSZ humanitárius segélyeit az ország déli részén található Deraa városába. Az Európai Unió közben megfenyegette a közel-keleti ország elnökét: a vérontás helyett válassza a reformokat, amíg erre lehetősége van.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormány csapatokat küldött az ország déli részén található Deraa városába a tiltakozások elfojtására. Az összecsapásoknak ott már több tucat civil áldozata van. A hatóságok a tüntetőket felfegyverzett terroristáknak titulálták, helyi emberi jogi aktivisták pedig arról számoltak be, hogy ezrével tartóztatják le az embereket. A külvilágtól két hete elzárt város helyzete különösen aggasztja az ENSZ-t. A világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese, Valerie Amos arra emlékeztetett a BBC-nek nyilatkozva, hogy Damaszkusz vasárnap megakadályozta az ENSZ segályszállítmányának eljuttatását a városba. Egyben reményét fejezte ki, hogy e héten ezt mégis sikerül megvalósítani.

Mindeközben tankok tartanak Homsz városa felé is, és jelentések érkeztek arról is, hogy más egységek Hama felé indultak. Az emberi jogok szíriai megfigyelője azt mondta, eddig 621 civil és 120 biztonsági ember halt meg az összecsapásokban, egy másik civil szervezet viszont úgy tudja, több mint 800 polgári lakos vesztette életét.

Kiderült, ki az a 13 szíriai vezető, akinek az Európai Unió zárolta külföldi vagyonát. A lista első helyén a szíriai elnök fiatalabb testvére, a 43 éves Maher el-Aszad szerepel, akit a fő felelősnek tartanak a tiltakozók elleni erőszakért - írja a BBC brit közszolgálati médium. Az elnök, Bassár el-Aszad azonban nem szerepel a listán, de az EU már közölte, neki is szankciókkal kell szembenéznie, ha nem vet véget a kormánycsapatok erőszakos cselekedeteinek. Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője felszólította a szíriai elnököt, hogy válassza a reformok és a párbeszéd útját, kerülje a további vérontást, amíg "az ajtók nyitva vannak".

Az arab világban januárban kezdődő forrongásokról és tüntetésekről szóló [origo]-s cikkeket itt találja.