Hidegvérrel figyeli legnagyobb riválisa vergődését Sarkozy

Vágólapra másolva!
Alig egy évvel az elnökválasztás előtt teljesen felfogatja a francia belpolitikát Dominique Strauss-Kahn szexuális zaklatás miatti őrizetbe vétele. A közvélemény-kutatások szerint neki lenne a legtöbb esélye arra, hogy 2012-ben megverje Nicolas Sarkozyt az elnökválasztáson, letartóztatása miatt azonban elindulhat a tülekedés az elnökjelöltségért. Sarkozy óvatosságra intette kollégáit, és az is lehet, hogy Strauss-Kahn ügyének nyertese az erősödő radikálisok lesznek.
Vágólapra másolva!

"Túl korán történt" - állítólag Nicolas Sarkozy elnök környezetében így kommentálták Dominique Strauss-Kahn vasárnapi, New York-i őrizetbe vételét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnökét azért vették őrizetbe, mert egy szobalány azt állítja, akarata ellenére próbálta szexuális aktusra kényszeríteni. Strauss-Kahn tagadja a vádat, előbb azzal védekeztek ügyvédei, hogy alibije van az említett időpontra, majd később azt állították, hogy a nő is akarta az aktust.

Nyilvánosan egyelőre a francia államfő nem reagált arra, hogy letartóztatták az IMF vezetőjét, az egyik legnépszerűbb francia politikust, és így a 2012-es elnökválasztás előtt riválisát. Sajtóértesülések szerint az elnök zárt ajtók mögött azt mondta pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagjainak, hogy őrizzék meg "hidegvérüket, az egységüket és a méltóságukat." A Le Monde francia napilap újságírója szerint a nyilvános hallgatást az egyik tanácsadó javasolta az elnöknek: "Ha ez 15 nappal a választás előtt történik, egészen más a helyzet, de most, egy évvel a választás előtt csendben kell maradni, és hagyni, hogy minden menjen a maga útján. Nem szabad, hogy öröm vagy káröröm látszódjon rajtunk".

Örömre azért lenne oka Nicolas Sarkozy stábjának, mert az IMF-vezér elfogás előtt egy héttel készített közvélemény-kutatás szerint egyértelműen Dominique Strauss-Kahn volt a jövő évi elnökválasztás esélyese. A kutatás szerint a szocialista jelöltségre esélyes politikus az első fordulóban 23 százalékot kapott volna, a második a szélsőjobboldali Marine Le Pen lett volna 17 százalékkal, míg Nicolas Sarkozy 16 százalékkal nem jutott volna be a második fordulóba. A kutatás szerint viszont más szocialista jelölt indulása esetén a jelenlegi elnök versenyben marad a második fordulóban, és csak az a kérdés, hogy baloldali vagy szélsőjobboldali ellenfele lesz-e.

Forrás: AFP
Nicolas Sarkozy és Dominique Strauss-Kahn

Az elnök népszerűsége azért csappant meg az utóbbi hónapokban, mert korábbi támogatói közül sokan a szélsőjobboldali Nemzeti Frontra szavaznának, ugyanis elégedetlenek a közbiztonsággal. De a felmérések szerint sok szavazót veszített az elnök a jobbközép bázisból is. "Sarkozy egyik jelszava az volt, hogy a növekvő vásárlóerő elnöke lesz, ezt az ígéretét azonban nem tudta tartani, és meghátrálásra kényszerült több területen, például az adópolitikában is" - írta róla a Le Figaro című lap. Az elnök balról sem tudott szavazókat átcsábítani, mert a szocialista párt önmagához képest megerősödött.

"Tűnjön el, de gyorsan!"

François Fillon miniszterelnök is csak saját párttársai előtt már beszélt az ügyről kedden. A kiszivárgott információk szerint azt mondta: "olyan súlyos tettről van szó, amelyekre nincs mentség, de megfontoltnak és felelősségteljesnek kell lennünk. Senkinek sem szabad hasznot húzni ebből az ügyből."

A jobboldali politikusok csendjét először egy befolyásos párizsi képviselő, Bernard Debré törte meg. Az egykori miniszter a blogjában nyílt levelet írt Dominique Strauss-Kahnnak. Bernard Debré szerint az IMF vezetője, akit "szexuális bűnözőnek" nevez, "megalázta és nevetségessé tette Franciaországot." Szerinte a szocialisták most pirulhatnak szégyenükben és mérgükben. A volt miniszter arra szólítja fel az IMF vezetőjét: "Amikor kijön a börtönből, ne védekezzen, ne is mondjon semmit! Tűnjön el, de gyorsan!"

Forrás: AFP
"Megalázta és nevetségessé tette Franciaországot"

A L'Express című lapnak adott interjúban Bernard Debré még egy lapáttal rátett erre: "elég a képmutatásból, nem ez az első eset, hogy Strauss-Kahn ezt csinálta a Sofitel hotelben. Más szobalányokat is molesztált, ezt teszi évek óta, és ezt mindenki tudta." Ezt a szálloda igazgatója közleményében azonnal visszautasította, és "minden alapot nélkülöző" nyilatkozatnak nevezte.

Nagyon jól jött a jobboldalnak

A francia lapok szerint Sarkozy hallgatagságát az magyarázza, hogy "nagyon is jól jött neki a New York-i történet", megnyitotta az utat újraválasztása előtt. A Libération francia napilap szerint Dominique Strauss-Kahn pontosan tisztában is volt azzal, hogy a francia jobboldal számára veszélyes ellenfél.

A lap újságírója még április végén megírta, hogy együtt ebédelt az IMF vezetőjével, aki attól tartott, hogy Claude Guéant belügyminiszter megfigyeli őt, és kelepcébe akarják csalni. "Vagy a pénzzel, vagy a nőkkel, vagy a zsidó származásommal kapcsolatban" - mondta az újságírónak. Néhány héttel ezelőtt azt sem zárta ki, hogy "előkerül egy parkolóban megerőszakolt nő, akinek adnak fél vagy egymillió eurót, hogy kitalálja ezt a sztorit."

Az összeesküvés-elmélet nem csak az IMF-vezér fejében fordult meg. Egy friss kutatás szerint a franciák többsége azt gondolja, hogy Dominique Strauss-Kahnt kelepcébe csalták, a francia BFM-TV, az RMC rádió és a 20 Minutes című napilap megbízásából készült felmérésben a válaszolók 57 százaléka igennel felelt arra kérdésre, hogy az IMF-vezér összeesküvés áldozata lett-e.

A megdöbbent baloldaliak is jól járhatnak

Strauss-Kahn ügye nagyon rosszul jött a szocialistáknak. "A New York-ból érkező hírek villámcsapásként értek" - jelentette ki vasárnap Martine Aubry, a párt főtitkára, Lille polgármestere, és hasonlóan nyilatkozott a többi szocialista politikus is.

A megdöbbent szocialisták közül azonban lehetnek nyertesei botránynak. Például maga Martine Aubry, aki korábban szövetséget kötött Dominique Strauss-Kahnnal, hogy nem jelölteti magát a választáson, de az IMF vezetőjének várható kiesésével nyilván nem kell betartania ígéretét. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a népszerű François Hollande, a párt korábbi vezetője és Ségolene Royal - aki 2007-ben egyszer már elveszítette a választást Nicolas Sarkozyvel szemben - szintén esélyessé válhat a szocialista államfőjelöltségre.

Forrás: AFP
A szocialista François Hollande (elöl), Laurent Fabius, Ségolene Royal és Martine Aubry

Strauss-Kahn kiesése valószínűleg újra felszínre hozza a konfliktusokat, amit jól jelez, hogy Martine Aubry a botrány miatt keddre összehívott pártgyűlés után csak annyit mondott: "Természetesen mindenkiben kavarognak az érzések, zavarosnak érezzük a helyzetet, de nagy a felelősségünk: 2012-ben a csúcsra kell érnünk. Egység, felelősség, harciasság - ez a három szó a legfontosabb."

A szélsőjobb csak az álszent reakciókon csodálkozik

A Le Monde szerint a Sarkozy-stáb arra számít, hogy François Hollande kerül ki győztesen a belharcokból. Az elnök környezetében így úgy tartják: mostantól François Hollande Sarkozy "legveszélyesebb ellenfele." Ugyanakkor ha a baloldalnak nem sikerül népszerű jelöltet állítania, és az első fordulóban megoszlanak a baloldali voksok, megismétlődhet a 2002-es helyzet. Akkor a szocialista jelölt nem jutott be a kétszereplős második fordulóba, így a jobboldali Jacques Chirac mellett a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Penre lehetett szavazni.

Forrás: AFP
A szélsőjobboldali Marine Le Pen, aki népszerűbb, mint Nicolas Sarkozy

Most a 83 éves politikus lánya, Marine Le Pen a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje, aki a többi között elitellenes megszólalásaival próbál népszerűséget szerezni Franciaországban. Az IMF vezetőjének elfogását például így kommentálta: "Csak a reakciók álszentsége lepett meg, hónapok óta egész Párizs, az újságírók, a politikusok másról sem beszéltek, mint arról, mennyire betegesen viszonyul Strauss-Kahn úr a nőkhöz."

Marine Le Pen a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján tehát népszerűbb, mint Nicolas Sarkozy, így ő mérkőzött volna meg Dominique Strauss-Kahnnal a második fordulóban. A szélsőjobboldali jelöltnek a végső győzelemre hagyományosan kevés esélye van, de abban reménykedhet, hogy a szocialista belharcok miatt könnyen bejuthat majd a második fordulóba.