Riadóztatták a szerb rendőrséget egy Mladic melletti tüntetés miatt

Vágólapra másolva!
Tüntetést hirdetett Ratko Mladic egykori szerb tábornok mellett a szerb radikális ellenzéki párt vasárnap estére Belgrádba. A tüntetés miatt a legmagasabb szintre növelték a szerb rendőrség készültségét. A belügyminiszter szerint nem tiltják be a tüntetést, de mindent megtesznek, hogy ne torkolljon zavargásba.
Vágólapra másolva!

Növelték a szerb rendőrség készültségi szintjét a Szerb Radikális Párt által vasárnap estére meghirdetett, Ratko Mladic egykori szerb tábornokkal szimpatizáló nagygyűlése miatt - írja a BBC. Ivica Dacic szerb belügyminiszter szerint a rendőrség csak akkor fog közbeavatkozni, ha a tüntetők erőszakosan megsértik a közrendet. A csütörtökön elfogott Mladic nyugalomra intette híveit az ügyvédje szerint, és a Szerb Radikális Párt is békés tüntetésre számít. Mladic jelenleg a kiadatását várja az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

2008-ban hasonló okokból szerveztek tüntetést az akkor elfogott boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic letartóztatása miatt. Akkor a tüntetés zavargásba torkollott. "A szerb helyzet Ratko Mladic elfogása után stabil, de biztonsági okokból a legmagasabb szintre emeltük a rendőrség készültségi szintjét" - mondta a szerb belügyminiszter a B92 szerb hírportál szerint.

Vasárnap délre boszniai szerb veteránok egy másik tüntetést is meghirdettek Mladic mellett az egykori tábornok szülőfalujában. Mladicot 1995-ben vádolták meg a közel nyolcezer boszniai muszlim halálával járó srebrenicai mészárlás megszervezésével, Szerbiában viszont sokan hősként tisztelik.