Páncélosokat küldött a tüntetőkre a kormányerő Szíriában

Vágólapra másolva!
Halottak is vannak az összecsapásokban.
Vágólapra másolva!

Páncélosok törtek be vasárnap több dél-szíriai városba, hogy elfojtsák a Bassár el-Aszad elnök uralma elleni tiltakozó megmozdulásokat. Lövéseiktől többen meghaltak.

A több mint háromszázezres Homszban, Szíria harmadik legnagyobb városában helybéliek elmondása szerint mindenfelé gépfegyverropogás és tüzérségi fegyverek robaja volt hallható. Áldozatokról egyelőre csak szórványosan érkeznek hírek, de egy 12 éves fiú biztosan meghalt, amikor a páncélosok reggel betörtek az addig az ellenzék által ellenőrzött három városrészbe.

Ugyancsak meghalt egy ember a dél-szíriai Tafasz városban, a Haurán-fennsíkon, ahol támadás ért más településeket is. A helyiek szerint a páncélosokkal érkező katonák egész településeket vonnak vesztegzár alá, és kész listákkal érkeznek, amelyek a letartóztatandók neveit tartalmazzák.

Tömeges letartóztatásokról érkeztek hírek a Földközi-tenger partján lévő Bánjászból, ahol a katonák szombaton hat embert agyonlőttek. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szíriai tagszervezete szerint legalább 200 embert vettek őrizetbe a városban, köztük egy 10 éves gyereket. Egy orvosnőt akkor tartóztattak le, amikor az utcán ellátott egy sebesültet.