Egy krikettlabdát sem adtak vissza - hogyan élt Oszama bin Laden és családja?

Vágólapra másolva!
Teljesen elszigetelve, félig önellátó életmódra rendezkedett be Oszama bin Laden és családja az abbottabadi rejtekhelyen. Az újságkihordó szerint mindennap egy kecskét vittek a házhoz, egy újságíró szerint pedig annyira elzárkózva éltek, hogy a kertbe behulló krikettlabdát sem adták vissza.
Vágólapra másolva!

Elszigetelten élt, és alig volt kapcsolata szomszédjaival Oszama bin Ladennek és családjának a pakisztáni Abbottabadban, ahol vasárnap amerikai katonák megölték az al-Kaida vezetőjét - mondták a BBC brit közszolgálati médium helyszíni tudósítójának a környéken élők.

"A bezárkózás iránti vágy akkora volt, hogy az emberek magukra is hagyták őket" - olvasható a BBC tudósításában. A helyiekkel nem találkoztak, sem esküvőkön, sem bármilyen más közösségi eseményen nem látták Oszama bin Ladent és családját. Az egyik pakisztáni újságíró szerint annyira elzárkózóak voltak, hogy amikor egy kisgyerek véletlenül átütött egy krikettlabdát a ház öt-hat méteres kerítésén, nem engedték be a kertbe, hogy megkeresse.

A helyiek szerint többször lehetett látni, hogy golyóálló járművek érkeztek, illetve hagyták el Oszama bin Laden bázisát, de a kapuk azonnal bezáródtak a járművek mögött. Az elszigeteltség ellenére azonban több emberrel is érintkeztek. Egy újságkihordó például azt mondta a BBC-nek, hogy mindennap vitt újságokat a házhoz, a hó végén pedig mindig pontosan megkapta a pénzét, rendszeresen ugyanattól az embertől. Az újságkihordó azt hitte, hogy csak egy ember lakik a házban, és azt is elmesélte, hogy mindennap látott egy piros furgont, amelyben egy kecskét szállítottak a rejtekhelyre.

Forrás: AFP/Farooq Naeem
Bin Ladenék háza. További képeket a fotóra kattintva nézhet a terroristavezérről.

Bin Ladenéknek több háztartási alkalmazottja is volt. A BBC-nek az abbottabadi kórházban azt mondták, hogy az Oszama bin Laden elleni akció két sérültje is takarítónőként dolgozott a házban. A BBC szerint továbbra sem egyértelmű, hogy kik laktak az épületben. A médium szerint a családon kívül két pakisztáni férfi is ott élt, valószínűleg ők vezették a háztartást. A BBC tudósítójának az egyik szomszéd azt mondta, hogy gyerekek nem laktak az épületben, 14 éves fia viszont azt mondta, hogy látott néhány ott lakó fiút, akik egy környékbeli boltba szoktak járni.

A család félig önellátó volt, ugyanis volt egy udvar a ház mellett, ahol csirkéket tartottak és növényeket termesztettek. Az amerikai hírszerzés által hónapok óta megfigyelt házról amerikai hivatalnokok azt mondták, hogy a szemetet nem a kukások vitték el, hanem rendszeresen eltüzelték.

Oszama bin Ladenről szóló cikkeinket itt olvashatja.