Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Összevonnák Mladic ügyét Karadzic perével

Vágólapra másolva!
Újabb fejezetekkel bővülhet a Ratko Mladic elleni vád. Serge Brammertz hágai főügyész összevonná az egykori boszniai szerb parancsnok ügyét Radovan Karadzicéval.
Vágólapra másolva!

Amint kiadják Ratko Mladicot a Nemzetközi Törvényszéknek, megvizsgálják a vádirat kibővítésének lehetőségét - áll Serge Brammertz hágai főügyész közleményében. A Hina horvát hírügynökség értesülései szerint olyan horvátországi háborús bűncselekményekkel egészítenék ki a vádiratot, amelyeket Ratko Mladic a horvátországi Kninben követett el a Jugoszláv Néphadsereg 9. hadtestének a parancsnokaként. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök közölte, Zágráb is segít majd az elfogott szerb tábornok vádiratának kibővítésében.

Serge Brammertz Hágában arról is beszélt, mérlegeli, hogy összevonható-e Mladic tábornok ügye Radovan Karadzicnak, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének perével.

Karadzicot és Mladicot azzal vádolják, hogy együtt szervezték az 1992-1995 közötti boszniai háborúban végrehajtott atrocitásokat. Karadzicot közel három évvel ezelőtt tartóztatták le, pere már 2009-ben megkezdődött. A csütörtökön elfogott szerb tábornok bíróság elé állításáig viszont még hónapok telhetnek el.

A hágai főügyész közölte, hogy Mladic elfogása ellenére sem fogja megváltoztatni az ENSZ BT-nek megküldött legfrissebb jelentését, amelyben elmarasztalja Szerbiát a volt katonai parancsnok elfogásának elhúzódása miatt. Serge Brammertz a 16 éve körözött szerb tábornok elfogásáról azt mondta "ma elismerem, nagy és fontos munka volt, noha megkésett". A főügyészhez közel álló források szerint a hágai törvényszék kíváncsi arra, kik segítették Mladicot hosszú bujkálása idején.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről