Sok százan haltak meg Nigériában a választások utáni zavargásokban

Vágólapra másolva!
Egy emberi jogi szervezet szerint az elmúlt három nap alatt mintegy 800 embert gyilkoltak meg Nigériában, ahol az áprilisi elnökválasztások után kiújultak az etnikai villongások.
Vágólapra másolva!

Kiújult az erőszak Nigériában az április 16-i elnökválasztást követően. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet adatai szerint csak az elmúlt három napban mintegy 800 lázadót öltek meg az ország 12 északi államában - közölte az AFP.

Az áprilisi elnökválasztást a nyugat-afrikai országban a déli, keresztény többségű országrészből származó Goodluck Jonathan nyerte. A választás után a vesztes jelölt Muhammadu Buhari hívei keresztényekre és bevándorlókra támadtak a 12 északi államban, ahol templomokat gyújtottak föl, amit a muzulmánok elleni bosszúakciók követtek. Hivatalos becslés szerint a halálos áldozatokon túl több mint 65 ezer ember vált földönfutóvá.

Az All Africa internetes oldal írása szerint a hatóságoknak mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy kivizsgálják az erőszakot és bíróság elé állítsák azokat, akik ezekért a bűncselekményekért felelősek. Május 11-én az elnök már felállított egy bizottságot ennek érdkében.

Elemzők szerint az erőszakos cselekmények hátterében sokkal inkább a nyomor és a kilátástalan gazdasági helyzet húzódik meg; az északi államokban élők úgy érzik, partvonalra szorult az országrész az olajban gazdag déli régiókhoz képest.